Під час закриття фінального етапу конкурсу переможців привітала Міністр освіти і науки Лілія Гриневич. «Золото» отримали 79 хлопців та дівчат, 209 дістали друге місце, а 330 – третє.

«Те, що ви робите, вже свідчить, що ви можете дивитися на багато речей інакше, бачити нові шляхи розвитку майбутнього України та людства в цілому», – зазначила міністр. – «…Ви добре знаєте, що будь-які наукові результати можна використати як на добро, так і на зло. І відповідальність за результати ваших досліджень, і навіть за їх використання, прямо чи опосередковано завжди лежатиме на вас». Також молодь привітала дружина першого космонавта України Героя України Леоніда Каденюка Віра Каденюк.

Конкурс МАН складається з трьох етапів. На першому (районному та міському) розглядають роботи учнів– членів Малої академії наук. Цього року їх було подано близько 120 тисяч. У 9 класі готують реферати, а журі оцінює самостійність та оригінальність суджень, глибина аналізу даних. У 10-11 класах йдеться винятково про дослідницькі та експериментальні роботи.

Школярі можуть спробувати свої сили у дванадцяти наукових відділеннях, кожне з яких має ще й чимало секцій: «Літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство», «Мовознавство», «Філософія та суспільствознавство», «Історія», «Науки про Землю», «Технічні науки», «Комп’ютерні науки», «Математика», «Фізика і астрономія», «Економіка», «Хімія і біологія», «Екологія та аграрні науки».

На другому, обласному, та третьому, всеукраїнському, етапах крім захисту робіт, учні виконують контрольні завдання з базових дисциплін. До фінального змагання дійшли 1243 учні шкіл з усіх регіонів України. Фіналісти досліджували найрізноманітніші теми. Наприклад: філософсько-релігійний аспект«Хронік Нарнії» К. Льюїса, фільтрацію сильно забрудненої води, анімалістичні образи у оформленні сучасних українських дитячих видань, норми і правила етикетної мовленневої поведінки в інтернеті, комп’ютерне моделювання освітленості об’єктів.

Поділитися цією статтею