За результатами опитування, які представили мовний омбудсмен Тарас Кремінь та голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак лише 38% українських школярів спілкуються на перервах виключно українською мовою і від 11 до 17% учнів – лише російською.

Також опитування показало, що переважна більшість респондентів (89% вчителів, по 82% батьків та дітей) вважають українську мову рідною і використовують її в усіх сферах життя: спілкуючись у родинному колі, у навчальній діяльності, під час культурних практик тощо.

Крім того, 94% вчителів навчають дітей у школі виключно українською мовою і 82% з них використовують навчальні матеріали, написані державною мовою.

“Це демонструє позитивну динаміку щодо дотримання мовного законодавства у освітньому процесі”, – зауважив Кремінь.

Водночас опитування школярів свідчить про те, що виключно українською мовою під час уроків спілкуються 73% вчителів, а під час перерви ще менше – 63%. Російську мову в межах навчального закладу використовують здебільшого під час неформального спілкування.

Дослідження показало, що російською під час уроків та на перервах розмовляють між собою від 11 до 17% учнів. Водночас всього 2% вчителів під час перерві спілкуються виключно російською.

За словами мовного омбудсмена, наразі в Україні стрімко зростає попит на фахову допомогу для вдосконалення навичок володіння українською мовою.

Результати дослідження свідчать, що 80% батьків та 73% школярів хотіли б покращити рівень володіння українською мовою. Для цього, на думку батьків (76%) та вчителів (89%), необхідно створювати та розвивати безкоштовні курси/тренінги та/або освітні платформи для вивчення і вдосконалення навичок володіння державною мовою.

За матеріалами Українська Правда

Поділитися цією статтею