Запровадження двох тестів ЗНО — окремо з української мови і об’єднаного з мови і літератури — не погіршить вивчення школярами української літератури. Про це сказала в інтерв’ю «Освіторії» заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

У 2021 з’явиться можливість обирати варіант тесту з української мови. Щоб вступити на більшість гуманітарних спеціальностей, вступники мають обрати ЗНО з української мови та літератури. Якщо ж вступник планує кар’єру в технічній спеціальності — українську мову.

«Позиція Українського центру оцінювання якості освіти полягає в тому, що набрати високі результати на тесті з української мови без вивчення літератури неможливо. По-перше, у тесті з української мови є значна кількість завдань з читання. Такі завдання передбачають ґрунтовний аналіз трьох текстів, об’єднаних однією темою. І завдання закритого формату до цих текстів є доволі глибокими. До того ж читацька компетентність формується завдяки сумлінному вивченню української та зарубіжної літератури. Безумовно, читацька компетентність, як і математика, є основою для майбутнього зростання людини. Це її капітал», — зауважила Тетяна Вакуленко.

У чому відмінність між двома тестами і детальні пояснення нових завдань з прикладами читайте в матеріалі «Два ЗНО з української мови: чи постраждає література?».

Фото: www.pexels.com.

Поділитися цією статтею

Пов’язані теги