Київським школам пропонують переглянути навчальні програми й завершити вивчення нового матеріалу для випускників 11-х класів до кінця квітня для того, щоб навчальний час у травні присвятити підготовці до ЗНО. Про це йдеться у зверненні директорки столичного департаменту освіти і науки Олени Фіданян, опублікованому на сайті ZN.UA.

Голова освітнього департаменту КМДА пропонує надати свободу вибору одинадцятикласниками власної освітньої траєкторії в останній місяць навчання.

Зміна моделі навчання надасть можливість зменшити кількість предметів, які вивчають випускники у травні, та врахувати індивідуальну потребу кожного з них для підвищення шансів вступу до університету.

«Ми пропонуємо тим, хто сьогодні до цього готовий, ревізувати навчальні програми й завершити вивчення нового матеріалу для випускників 11-х класів до кінця квітня. Бо вже багато років ми заплющуємо очі на абсурдну ситуацію: за шкільною програмою, одинадцятикласники до кінця навчального року мають опановувати певні теми, вивчати й повторювати матеріал, а насправді вже на початку травня вони складають ЗНО з усього вивченого матеріалу», — йдеться у зверненні директорки столичного департаменту освіти до педагогічних колективів.

Виходячи з того, школам запропоновано перетворити навчання у травні на консультації перед проходженням зовнішнього незалежного оцінювання.

«Ми пропонуємо провести навчальний процес у травні за принципом освітнього трансформера, розбивши випускників не за класами, а за групами, з урахуванням обраного ними профілю подальшого навчання вже за межами рідної школи; дні перед ЗНО перетворити на дні предметного занурення», — пише Фіданян.

Така модель травневого навчання випускників дозволить зменшити для учнів кількість предметів для вивчення, враховуючи індивідуальну потребу кожного з них для завершення навчання у школі (отримання свідоцтва) та максимального підвищення шансів вступу до обраного випускником закладу вищої освіти.

«Сьогодні тижневе навантаження на випускника становить до 36 годин на тиждень (пам’ятаємо, що в дорослих воно 40 годин). За умови організації шкільного навчального трансформера реально зменшити навантаження на школяра до 12 годин, які є для нього пріоритетними, зберігаючи при цьому вчительське навантаження та заробітну платню згідно з тарифікацією», — наголошує директорка освітнього департаменту.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею