Міжнародний астрономічний союз (IAU) за поданням громадської спілки «Освіторія» присвоїв астероїду 2008 CJ117 (294814) ім’я української вчительки Наталі Кідалової.

Астероїд Nataliakidalova відкрито в Україні Андрушівською астрономічною обсерваторією. Відтепер на небокраї сяє справжня українська освітня зірка.

Наталя Кідалова викладає українську та англійську мови в мелітопольській спеціалізованій школі № 23. У 2019 році її визнано найкращою вчителькою України за версією премії для педагогів-новаторів Global Teacher Prize Ukraine.

«Для мене це дуже неочікувано та емоційно. Дивлячись на цей астероїд, я думала про те, що астероїд не випромінює світло, а відбиває його, і це дуже символічно. Адже місія вчителя — вміти віддзеркалювати світло кожної дитини і повертати його. Тобто показати, що кожен учень має світло і спільними зусиллями лише посилювати це світіння», — ділиться Наталя Кідалова.

Астероїд 2008 CJ117 (294814) Nataliakidalova має блиск 19,5 зоряної величини та діаметр у 1,4 км. Його буде видно на небосхилі України у грудні-січні за допомогою професійного телескопа за ясної погоди.

«Небесні тіла часто називають на честь видатних людей — науковців, митців, вчених. Але ж кожного з них, кожного з нас навчили вчителі! І хочеться, щоб саме їхніми іменами називали небесні світила. Ми щасливі, що тепер на небосхилі сяє зірка талановитої української учительки», — говорить Зоя Литвин, засновниця найпрестижнішої відзнаки для педагогів Global Teacher Prize Ukraine та голова громадської спілки «Освіторія».

Поділитися цією статтею