Сьогодні говорять про рівність і взаємодопомогу, про жінок, які досягли успіху в різних сферах. Хай панує взаємопідтримка. Хай читають і дарують книжки про жінок, однак не лише для жінок. Вітаємо вас, шановні освітянки! Ви агенти змін і надзвичайно важливі!

Тим часом ЛітАкцент склав ТОП-5 книжок «для жінок», які точно не варто купувати й дарувати на восьме березня.

Роза Сябітова «Секрети розумної жінки»

«Уривки, які вдається видобути в мережі, не лишають жодних сподівань на краще, і після 50 сторінок мені хотілося, аби планету терміново захопили прибульці з Нібіру, за умови що там немає гендерних стереотипів. «Секрети розумної жінки» – територія хтонічного жаху, який можна узагальнити фразою «окей, гугл, що робити, аби він зі мною одружився».

Євгенія Шацкая «Головна книжка стерви»

Якщо вам у дитинстві мами радили вдавати слабку дівчинку, щоб сподобатися хлопчикові, ця книжка виявиться для вас справжнім тригером. «Мій портфель заважкий», «Що означає ця формула?», «Допоможи мені дістати м’яч» помножене на тисячу і присмачене псевдоафоризмами, натяками і підморгуванням. Дівчата виросли, однак поради лишилися фактично тими ж, що й у двадцять років.

«Стерва – це насамперед особистість, жінка з великої літери», – декларує авторка наприкінці. Але ні, все не так. «Стерва» – це чергова стереотипна наліпка, яку чоловіки, а потім і жінки вішають на незручних для них знайомих. 

Євгеній Колесов «Таємна книга для жінок, або Як керувати чоловіком»

Колесов пропонує жінці знайти кнопки на пульті управління чоловіком, щоб налаштувати потрібну програму й отримати бажане. Бажане тут, звісно, це шлюб і діти. Чоловік, на думку автора, – дуже корисна штука в господарстві. Він може «і курсову за вас написати, і лабораторні зробити, і диплом», бо ж хіба «академічні науки» – то жіноча справа? Жінка в цій книзі – «тепле і м’яке», прихисток, живий образ дому, куди чоловік повертається з вічного полювання на мамонтів, які досі в голові автора не вимерли. 

Барбара де Анджеліс «Секрети чоловіків, які має знати кожна жінка»

Анджеліс впевнено обстоює думку, що щасливою можна бути лише в стосунках, втіхи від «пухнастого собачки» жінці не досить. Те, що певним людям добре самим і стосунки для них лишаються соціальною умовністю, до якої нас примушує суспільство, чомусь докторці психології на думку не спадає. Чоловіків авторка порівнює з інопланетянами, дивними і чужими створіннями. Тобто основною ідеєю лишається фатальна, непозбувна різниця між нами і ними, глибока прірва, яку не перестрибнути без спеціального знання.

П. Гаврилко, Л. Гаврилко, Т. Гуштан «Поради молодій господині. 1000 секретів домоведення»

Безумовно, комусь може знадобитися книжка про те, як правильно закрутити помідори, накрити обід на вісьмох, зробити салат з усього або з нічого. Однак весь цей набір цікавих і не дуже фактів забарвлений ніжним відтінком рожевого, адже це книжка для жінок. Ні, навіть не так, вона – для Справжніх Жінок. Тобто тих, хто бігає між кухнею та дитячою кімнатою, зранку йде на роботу, а ввечері забігає в магазин. Якби такі видання були орієнтовані на ширше коло читачів, тобто рівною мірою на чоловіків і жінок, це пішло б тільки на користь усім.

Що ж з нонфікшну варто придбати натомість? Список, звісно, неповний, але всі видання в ньому – прекрасні по-своєму:

1. Сімона де Бовуар «Друга стать» (Основи)
2. Бріджит Квінн «Неймовірні. П`ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію» (ArtHuss)
3. Жерар де Кортанз «Фріда Кало. Безжальна врода» (Нора-Друк)
4. Людмила Щербанюк «Жінки в космосі» (Варто)
5. Марта Гавришко «Долаючи тишу. Жіночі історії війни» (КСД)
6. «Українські жінки у горнилі модернізації» під ред. О. Кісь (КСД)
7. «Це зробила вона», «Це теж зробила вона» (Видавництво)
8. Пола Маклейн «Леді Африка» (Наш формат)
9. Малала Юсуфзай та Крістіна Лем «Я — Малала» (Наш формат)
10. Майкл Кіммел та Майкл Кауфман «Чоловіки про фемінізм» (Книголав)
11. Ольга Купріян, Яніна Соколова «Я, Ніна» (Книголав)
12. Елена Фавіллі, Франческа Кавалло «Казки на ніч для дівчат-бунтарок» (Книголав)

Поділитися цією статтею
Автор: