Національна премія Global Teacher Prize Ukraine, яка з 2017 року відзначає вчителів-змінотворців, презентує книгу про неймовірних і незламних українських освітян, які проживають різні досвіди війни та чинять спротив російським окупантам.

«Жити, щоб навчати» — це 80 учительських історій про війну, що стали символічним підсумком року незламності та змін. У збірці закарбовані щоденні подвиги освітян з усієї країни: Харківщини та Київщини, Львівщини та Херсонщини, Чернігівщини, Донеччини та інших регіонів. Громадська спілка «Освіторія», що є організатором премії, збирала ці історії протягом року з початку повномасштабного вторгнення, щоб задокументувати освітні втрати та зафіксувати важливі кроки, зроблені вчителями задля збереження освіти. Герої збірки — українські освітяни, які викладали та продовжують викладати в екстремальних умовах, часто ризикуючи найдорожчим, що в них є, — своїм життям. Завдяки цим людям освітній процес в Україні триває, попри всі виклики війни.

Героями збірки стали:

  • вчителі, які двічі втратили свій дім;
  • освітяни, які продовжують викладати під обстрілами;
  • герої, які боронять освіту на фронті;
  • вчителі з досвідом викладання на окупованій території;
  • педагоги, які тримають тил;
  • вчителі, які дбають про українську освіту за кордоном.

«Кожна сторінка нашої збірки сповнена турботою українського вчительства про нове покоління українських дітей. Ми в “Освіторії” надихались кожною історією і хочемо розповісти їх світові. Деякі із цих історій уже гучно пролунали 2 жовтня на День вчителя в ефірі національного телемарафону. Тоді Global Teacher Prize Ukraine 2022 відзначила 6 героїв освітнього фронту. Після церемонії ми продовжили збір історій про вчителів та їхній досвід проживання війни. Він різноманітний: хтось евакуював дітей під обстрілами, хтось викладає на фронті, інші — сміливо тримають тил. На жаль, українські школи стали першими мішенями для російських ракет, ворог цілеспрямовано спалював українські книги та переслідував українських вчителів, адже вони справді надзвичайно важливі для майбутнього нашої нації. Ми хочемо, аби подвиги вчителів стали помітними. Ця збірка — наш спосіб нагадати всім, що вчителі важливі», — говорить Зоя Литвин, голова «Освіторії» й засновниця премії Global Teacher Prize Ukraine.

Прочитати та завантажити книгу можна за посиланням.

Збірку створено ГС «Освіторія» у межах проєкту Global Teacher Prize Ukraine за підтримки проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст збірки є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Завантажити
Поділитися цією статтею