Проєкт «Розвиток дитини» спільно з Освіта.ua пропонує вчителям Нової української школи комплект із сімнадцяти жетонів для формувального оцінювання.

Жетони «Здійснюємо формувальне оцінювання» спрямовані на формування в учнів початкової школи позитивної внутрішньої мотивації до навчання, зацікавлення та покращення продуктивності їхньої роботи на уроках. Також їх можуть використовувати в роботі вчителі 5-х класів протягом першого семестру під час адаптаційного періоду.

Формувальне оцінювання є інтерактивним оцінюванням прогресу учнів і дає змогу вчителю відповідним чином адаптувати освітній процес, відстежувати хід опанування навчального матеріалу та вибудовувати індивідуальну освітню траєкторію особистості.

Також застосування формувального оцінювання в початковій школі запобігає розвитку побоювань помилитися.

Використовуючи на уроках жетони, учитель зможе спрямувати оцінювання на формування позитивної самооцінки учнів. За сприятливих умов навчання і виховання в дітей починає формуватися адекватна самооцінка їхніх особистісних якостей, досягнень і можливостей.

Комплект жетонів можна розподілити на три умовні групи залежно від досягнень дитини й намірів учителя вибудовувати її індивідуальну освітню траєкторію.

Чудова робота:

Добра робота:

Мотивація:

Важливо зважати на індивідуальні особливості учнів. Адже для кожної дитини формувальне оцінювання слугує рекомендацією до дії, а не педагогічним вироком.

Поділитися цією статтею