Вона отримала гриф «Рекомендовано».

Про це повідомили в МОН.

Серед особливостей програми — єдиний курс для всіх учнів (рівні можливості незалежно від статі) та практичні навчики (стрілецька підготовка, орієнтування на місцевості, такмед). У 10-му класі тепер вивчатимуть основи національної безпеки, управління і планування, озброєння та військову техніку, а в 11-му класі — розвиток військових технологій, інформаційну війну, захист цивільного населення. Тепер щомісяця школярам проводитимуть навчальний день для глибшого занурення в обладнаних осередках із сучасним обладнанням — симуляторами дронів, стрілецькими тренажерами. 

Переглянути програму можна за посиланням.

Раніше в МОН розповіли, як сформувати осередок для вивчення предмета «Захист України». Це має відбуватися за наведеним нижче алгоритмом.

Вивчення мережі, формування осередків. Здобуття повної загальної середньої освіти забезпечують громада та області, які є засновниками шкіл і профтехів. Саме як засновники громади в областях мають сформувати мережу осередків у загальноосвітніх школах, попередньо порадившись із директорами та вивчивши мережу. Області ж ухвалюють рішення про створення осередків у підпорядкованих їм закладах — профтехах і коледжах, а також спеціалізованих школах.

Узгодження маршруту перевезення учнів автобусом. У багатьох громадах знадобиться підвозити учнів до осередку, а це означає розробку маршрутів шкільних автобусів та формування розкладу занять, який узгоджується з графіком підвезення. Про це слід подбати заздалегідь.

Вибір приміщення. Це може бути гімназія, якщо там, наприклад, є приміщення для тиру. Тоді осередок може формально обліковуватись на базі ліцею. Адже в положенні про розподіл коштів є вимога формувати осередки на базі шкіл, які увійдуть у перспективну мережу академічних ліцеїв. Це зроблено для того, щоб не обладнувати школу, яка потенційно підлягає закриттю. Усі озвучені вище рішення лежать на громадах. Саме вони мають подумати і вирішити, як оптимально використати ті площі й приміщення, які в них є. Осередок можна обладнати навіть у будинку дитячої творчості, якщо простір підходить для розміщення нового обладнання. Також школи можуть скооперуватися з іншими організаціями — наприклад, з ДФТГ (добровольчі формування територіальних громад), із різноманітними молодіжними організаціями.

Планування. Після того як визначена школа, на базі якої створять осередок, необхідно зробити розрахунки, скільки дітей можна розмістити у приміщенні одночасно, і створити кошторис.

Подання документів. Усі наявні документи з кошторисом подаються на затвердження ОВА (обласна військова адміністрація). І тут важливо зазначити: громади — самоврядні. Вони можуть створювати в межах закону що завгодно. Наприклад, створити осередок, але назвати його інакше — тобто застосувати модель без затвердження «згори». Але саме на етапі отримання коштів їм потрібне затвердження ОВА.

Розгляд заяви і розподіл коштів між громадами. ОВА розглядає заяву та враховує основні критерії: чи не замалий осередок? Чи не хоче громада купити в осередок щось аж надто екстравагантне? Після цього відбувається затвердження. Кошти ділять між громадами.

Закупівля обладнання громадами. Саме громада відтепер є розпорядником цих коштів і має закупити все необхідне обладнання: список формують учителі та адміністрації шкіл.

Поділитися цією статтею