У навчальних осередках будуть займатися учні кількох шкіл одночасно.

Формування осередків має відбуватися за наведеним нижче алгоритмом.

Вивчення мережі, формування осередків. Здобуття повної загальної середньої освіти забезпечують громада та області, які є засновниками шкіл і профтехів. Саме як засновники громади в областях мають сформувати мережу осередків у загальноосвітніх школах, попередньо порадившись із директорами та вивчивши мережу. Області ж ухвалюють рішення про створення осередків у підпорядкованих їм закладах — профтехах і коледжах, а також спеціалізованих школах.

Узгодження маршруту перевезення учнів автобусом. У багатьох громадах знадобиться підвозити учнів до осередку, а це означає розробку маршрутів шкільних автобусів та формування розкладу занять, який узгоджується з графіком підвезення. Про це слід подбати заздалегідь.

Вибір приміщення. Це може бути гімназія, якщо там, наприклад, є приміщення для тиру. Тоді осередок може формально обліковуватись на базі ліцею. Адже в положенні про розподіл коштів є вимога формувати осередки на базі шкіл, які увійдуть у перспективну мережу академічних ліцеїв. Це зроблено для того, щоб не обладнувати школу, яка потенційно підлягає закриттю. Усі озвучені вище рішення лежать на громадах. Саме вони мають подумати і вирішити, як оптимально використати ті площі й приміщення, які в них є. Осередок можна обладнати навіть у будинку дитячої творчості, якщо простір підходить для розміщення нового обладнання. Також школи можуть скооперуватися з іншими організаціями — наприклад, з ДФТГ (добровольчі формування територіальних громад), із різноманітними молодіжними організаціями.

Планування. Після того як визначена школа, на базі якої створять осередок, необхідно зробити розрахунки, скільки дітей можна розмістити у приміщенні одночасно, і створити кошторис.

Подання документів. Усі наявні документи з кошторисом подаються на затвердження ОВА (обласна військова адміністрація). І тут важливо зазначити: громади — самоврядні. Вони можуть створювати в межах закону що завгодно. Наприклад, створити осередок, але назвати його інакше — тобто застосувати модель без затвердження «згори». Але саме на етапі отримання коштів їм потрібне затвердження ОВА.

Розгляд заяви і розподіл коштів між громадами. ОВА розглядає заяву та враховує основні критерії: чи не замалий осередок? Чи не хоче громада купити в осередок щось аж надто екстравагантне? Після цього відбувається затвердження. Кошти ділять між громадами.

Закупівля обладнання громадами. Саме громада відтепер є розпорядником цих коштів і має закупити все необхідне обладнання: список формують учителі та адміністрації шкіл.

Який дедлайн залучення коштів і що передбачає оновлений курс можна прочитати за посиланням. Раніше уряд виділив 1,74 млрд грн із державного бюджету на оновлення інтегрованого курсу «Захист України», який повністю змінить філософію порівняно з попередніми «Захистом Вітчизни» та допризовною підготовкою. Розподіл коштів передбачає 100 млн грн для професійного розвитку вчителів і 1,64 млрд грн на закупівлю обладнання. Кошти розподілять між осередками вивчення «Захисту України» у школах, профтехах і коледжах.

Читайте також: «Захист України»: як школі подати заяву на участь в осередку і що думають тренери про оновлений курс?

Поділитися цією статтею