Засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз під час виступу на форумі, присвяченому розвитку технологій, Olerom Forum One відповів на найбільш нагальні питання щодо роботи ресурсу, які цікавили аудиторію.

Так зокрема Джиммі Вейлз розповів, чи погано, що учні і студенти використовують Вікіпедію: «Ми завжди зазначаємо, що Вікіпедію не варто використовувати як джерело для наукових робіт студентів, бо це відправна точка, а не кінцевий пункт дослідження, особливо у виші. Якщо 13-річна дитина пише щось і розміщує посилання на Вікіпедію, для неї це певний прогрес. Але під час навчання в університеті можна прочитати статтю в Вікіпедії для початку, але далі треба копати глибше».

«Багато людських знань не потрапляють до Вікіпедії. Наприклад, я люблю готувати, але якби я хотів удосконалити свої навчики, Вікіпедія би мені не допомогла», – зазначив Вейлз у відповідь на запитання про те, чого Вікіпедія все ж таки не знає і де є межі її компетентності.

Джиммі також розповів, чому не проти, щоб статті у Вікіпедії міг редагувати кожен бажаючий. «Талант у суспільстві має найрізноманітніші прояви, і багато людей можуть допомогти, додати щось цінне завдяки тому, що ми настільки відкриті», – зазначив Вейлз.

Серед усіх статей Вікіпедії Вейлза здивувала стаття, що має назву Inherently Funny Words, про слова, які просто дуже смішно звучать. Джиммі був здивований, що багато коміків багато про це говорили. Хтось вирішив її оформити, додати відповідні джерела. Коли Джиммі вперше побачив цю статтю, то хотів її видалити, але вона, на подив, виявилася дуже пізнавальною.

Вікіпедія заснована на досить успішній моделі роботи: вона функціонує завдяки багатьом невеликим пожертвам. Зараз розробники працюють над проектом ВікіТрибуна для боротьби з поширенням неправдивих новин і фактів. 

Поділитися цією статтею