Учителі можуть обирати — іти на самоізоляцію чи продовжувати в цей час працювати дистанційно. Але педагогів не можна позбавляти половини зарплати, коли вони проводять дистанційне навчання на самоізоляції, написав освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Facebook.

У разі виявлення коронавірусної хвороби в закладі освіти, аби запобігти подальшому її розповсюдженню, частина педагогів мають піти на самоізоляцію, яка передбачає уникнення будь-яких контактів з іншими людьми.

Із поширенням COVID-19 в Україні до переліків страхових випадків на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності було додано самоізоляцію. Працівникам закладів освіти, які перебувають на самоізоляції, видається листок тимчасової непрацездатності строком на 14 днів. Оплата в такому випадку не залежить від страхового стажу і становить 50% середньої заробітної плати.

Зазвичай в одному закладі освіти на самоізоляцію одночасно змушені йти кілька учителів, що дуже ускладнює провадження освітнього процесу. Тому частина освітян, перебуваючи на самоізоляції, продовжують навчати учнів у дистанційному форматі. І навіть непоодинокі випадки, коли вчителі, переносячи хворобу на COVID-19 в легкій формі, далі ведуть дистанційне навчання.

Омбудсмен наголосив, яка ситуація є неприпустимою:

«Частина керівників закладів освіти змушує вчителів здійснювати навчання учнів у дистанційному форматі під час самоізоляції, коли вчитель має листок тимчасової непрацездатності і, відповідно, не повинен працювати. Водночас, щоб забезпечити право учнів на освіту, потрібно одночасно замінювати одразу декількох вчителів, які хворіють на COVID-19 та/або перебувають на самоізоляції.

Тобто, педагогічним працівникам, які виявили свідомість, пішли на самоізоляцію, не приховуючи контакту з хворим і оформивши листок із тимчасової непрацездатності, та продовжують здійснювати свої посадові обов’язки — навчання дітей для забезпечення права кожного на освіту, виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності у розмірі 50%. Фактично, така практика позбавляє педагогічних працівників половини заробітної плати».

Якщо учитель може продовжувати дистанційну роботу під час самоізоляції — за погодженням з керівництвом закладу освіти він може працювати дистанційно і не оформлювати листок тимчасової непрацездатності для самоізоляції. У цьому випадку оплата праці буде здійснюватися у повному обсязі.

Для переходу працівника на дистанційну форму роботи під час епідемії рішення про це приймає власник закладу або його представник, і оформлювати окремий договір щодо цього не потрібно.

Якщо у педагога під час дистанційної роботи з’являться симптоми хвороби — він повинен сконтактувати зі своїм лікарем та оформити листок непрацездатності по хворобі, і обов’язково повідомити про це керівника закладу освіти.

Фото pixabay.com.

Поділитися цією статтею