Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що у 2021 році 64 976 вступників отримали рекомендації для зарахування на бюджет до закладів вищої освіти.

Де дивитися дані про зарахування на бюджет?

В електронних кабінетах вступники можуть дізнатися, чи отримали вони рекомендації на бюджет. Навпроти відповідної заяви статус зміниться на «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти державного/регіонального бюджету)».

Як відбувався розподіл місць?

За алгоритмом адресного розміщення державного та регіонального замовлення.

Що робити вступнику для зарахування на бюджет?

Вступники мають подати до 18:00 2 серпня оригінали документів до університетів:

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • оригінал документа про освіту та додаток до нього;
  • копію військово-облікового документа (крім випадків, передбачених законодавством);
  • сертифікати ЗНО;
  • 4 кольорові фото 3Х4;
  • підписану приймальною комісією роздруковану заяву на вступ (для тих вступників, які подавали заяви через електронний кабінет);
  • інші документи, що передбачені правилами прийому конкретного закладу.

Що робити вступникам, які подавали електронну заяву?

Вступникам, які подавали електронну заяву та отримали рекомендацію до зарахування й планують виконувати вимоги до зарахування засобами електронного або поштового зв’язку, необхідно додатково до комплекту документів сформувати з електронного кабінету та підписати КЕП (відповідну інструкцію опубліковано на сторінці Мінцифри) або роздрукувати/написати власноруч та підписати відповідну заяву на вступ.

У разi дистанційного надання оригіналів необхідних документів та укладання договору про навчання між закладом вищої освіти та вступником (за участі батьків або законних представників — для неповнолітніх вступників) здійснюється впродовж 10 робочих днів від дати початку навчання.

Коли відбудеться зарахування на бюджет?

9 серпня

Що робити вступникам без рекомендації на бюджет?

У тих вступників, які не отримають жодної рекомендації на бюджет 28 серпня, статус навпроти всіх заяв залишиться «Допущено до конкурсу». Усі ці заяви автоматично беруть участь у конкурсі на контракт.

У разі отримання рекомендації на контракт навпроти таких заяв статус зміниться на «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних і юридичних осіб)». Цей статус може з’явитися напроти кількох заяв — тоді вступник має можливість самостійно визначити, яку саме пропозицію обрати. Строки прийому оригіналів документів на контракт визначає сам ЗВО, але не пізніше ніж 30 вересня.

До слова, контрактні заяви вступників, яких зараховано на бюджет, будуть анульовуватися автоматично.

Поділитися цією статтею