У розвинутих країнах нині невтішна статистика по кількості дитячих захворювань, розвитку яких сприяє низький імунітет. Саме це спонукало вчених із Фінляндії шукати нові профілактичні методи боротьби з недугами.

Дослідники з університету Гельсінкі провели ґрунтовне дослідження та дійшли висновку: щоб зміцнити дитячий імунітет, хлопчикам і дівчаткам треба дозволяти та навіть заохочувати їх гратися в грязюці на свіжому повітрі. І робити це варто навіть у дитячих садочках.

Науковці проводили експериментальне спостереження в десяти дитячих садках. У дошкільних закладах навчалися 750 дітей віком від 2 до 5 років.

На гральних майданчиках чотирьох дитсадків зробили цікаві нововведення: завезли блоки з торфу, розкидали купи з лісовим ґрунтом і дереном. Дітям сказали, що вони можуть скільки завгодно гратися з торфом і ґрунтом — скакати по ньому, місити, додавати воду.

Ще в трьох дитячих садках регулярно возили дітей на прогулянки лісом. Ще три садочки не отримали жодних вказівок від учених: усе залишилося по-старому: майже немає рослин, гравій на майданчиках для ігор.

Рівно через місяць дослідники підбили підсумок. Позитивні результати показала група дітей, яка гралася на майданчиках із грязюкою та торфом, і ті дітки, які регулярно виїжджали на лісові прогулянки. Кількість протизапального білка IL-10, який впливає на імунорегуляцію та зменшення запальних процесів, у зразках їхньої крові майже подвоїлася.

Вчені кажуть, що такий результат ми побачили завдяки тому, що діти активно взаємодіяли під час гри з верхнім шаром ґрунту. У ньому приховане велетенське розмаїття мікробів. І саме вони впливають на розмаїття дитячого мікробіому, який відповідає в тому числі й за роботу імунної системи, мозку та метаболізм. Але якщо просто посадити рослини та кущі — вау-ефекту не буде. Треба щоб діти активно порпались у грязюці й саджали рослини самостійно.

Поділитися цією статтею