Студенти коледжів та університетів, аспіранти та інтерни — хто підлягає призову, а хто ні? Це питання знову непокоїть багатьох після ухвалення Верховною Радою сьогодні, 11 квітня, нового закону про мобілізацію.

Як повідомляють «Факти», у новому законі здобувачі освіти не поділяються на тих, хто навчається за контрактом (за кошти фізичних осіб), і тих, хто навчається на бюджеті (коштом бюджету). Призову на військову службу в особливий період не підлягають всі, хто здобуває професійну та професійно-технічну, фахову передвищу та вищу освіту, інтерни, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти. Ідеться про денну та дуальну форми навчання.

У попередній версії законопроєкту № 10449 не було відстрочки для тих, хто навчався в аспірантурі коштом фізичних та юридичних осіб на умовах контракту. Але її додали, аби не порушувати принцип рівності. 

Єдине правило, яке треба обов’язково враховувати: можуть мобілізувати тих, хто здобуває освіту не за вищим, ніж попередній, рівнем освіти, а за паралельним. Тобто особа, яка завершила бакалаврат з економіки та здобуває нині бакалаврський рівень вищої освіти з менеджменту, а також має призовний вік 25-60 років, може отримати повістку. 

Порядок здобуття рівнів освіти зазначено в статті 10 розділу II закону про освіту. Зокрема, професійна (професійно-технічна) освіта має початковий, базовий та вищий рівні. Отримання фахової передвищої освіти може передувати вищій освіті. А вища освіта має три рівні: перший (бакалаврський), другий (магістерський) та третій (освітньо-науковий, освітньо-творчий). 

Ще одне нововведення: з 2025 року у вищих навчальних закладах мають запровадити базову військову підготовку.

Щойно закон підпишуть і оприлюднять повний текст, експерт ГС «Освіторія» надасть більш детальні роз’яснення про всі аспекти мобілізації для студентів та освітян.

Поділитися цією статтею