За мобінг на роботі може загрожувати штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 30 год. А якщо працівника цькував ФОП чи посадова особа, то розмір штрафу буде від 1700 до 3400 грн, або ж передбачено від 30 до 40 год. громадських робіт.

Йдеться про проєкт закону №5749, який парламент ухвалив у першому читанні.

У ньому мобінг визначається як систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації. 

Форми мобінгу визначаються як:

– створення ворожої атмосфери щодо працівника (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги);

– безпідставне негативне виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі та наради, в яких працівник має брати участь, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця);

– нерівність можливостей для навчання та кар’єрного росту;

– нерівна оплата за працю рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації;

– безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів, інших заохочень);

– необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу (стаття 2-2 КЗпПУ).

«Як освітній омбудсмен я підтримую ці зміни до законодавства, які захищають працівників у галузі освіти. Але водночас маю звернути увагу суспільства та законодавців, що повнолітні учасники освітнього процесу в закладах вищої освіти поки що все ще залишаються незахищеними від цькування», — коментує нововведення Сергій Горбачов.

До того ж працівник, який зазнав тиску, може розірвати трудовий договір за власним бажанням та навіть вимагати відшкодування моральної та фізичної шкоди. Але для цього треба довести наявність мобінгу в суді.


Поділитися цією статтею