Профілізацію старшої школи позитивно оцінюють 71 % українців, 12-річну шкільну освіту поки що схвалюють менш ніж чверть громадян. Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України, повідомляє портал МОН.

Опитування показало, що більшість громадян підтримує реформування освіти. Понад 67 % респондентів вважають, що українська освіта потребує реформування, і лише 12 % із цим не згодні.

Схвальним нині є ставлення до профілізації старшої школи, що передбачено реформою «Нова українська школа». Цей аспект реформи позитивно оцінюють 71 % опитаних загалом по вибірці, 75,1 % респондентів, у сім’ях яких є учні або студенти, і 86,2 % працівників освіти. Негативно оцінює профілізацію кожен десятий респондент (11,7 %), а серед педагогічних працівників — лише 3,4 %.

Підтримка запровадження 12-річної шкільної освіти, що також передбачено Новою українською школою, зростає, але досі — на дуже низькому рівні. Якщо у 2015 році таку новацію підтримували 12,4 % респондентів, у 2018 — 16,5 %, у 2019 — 18 %, то нині її позитивно сприймають 19 % опитаних.

Крім того, до запровадження зовнішнього незалежного оцінювання позитивно ставляться майже 57 % респондентів, а серед членів родин цьогорічних абітурієнтів цей показник сягає 62,5 %.

Опитування було проведено 1–10 жовтня 2021 року Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України в межах щорічного моніторингу громадської думки щодо проблем освіти та заходів з її реформування.

Опитування проведено за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старше. Також було досліджено підвибірки за окремими категоріями респондентів — педагогічні працівники, респонденти, в сім’ях яких є учні, абітурієнти або студенти.

Опитування проводилося методом інтерв’ювання. Опитано 2000 респондентів у всіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій АР Крим, м. Севастополь і окремих районів Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки становить 3,2 %.

Поділитися цією статтею