В рамках реалізації проекту «Право на освіту» у 2019 році планується відкрити 33 школи при лікарнях у всіх регіонах України. Для цього у 2019 році на оплату праці педагогічних працівників шкіл при лікарнях передбачено 12 млн грн.

Реалізація проекту стала можливою внаслідок того, що 19 грудня 2018 року Міністерство освіти та Міністерство охорони здоров’я спільним наказом затвердили Положення про очну форму здобуття загальної середньої освіти в закладах охорони здоров’я, де є чіткий механізм забезпечення навчання при лікарні для кожної дитини, яка цього потребуватиме. Для того щоб дитина навчалася, необхідна заява батьків та згода лікаря, що стан дитини дозволяє проходити навчання. Передбачено 3 основні форми: створення класів та класів-комплектів (не менше 5 і не більше 12 учнів); біля ліжка (індивідуальна форма) та дистанційно (шляхом використання сучасних телекомунікаційних технологій).

«Був час, коли навчання при лікарнях було нормою в Україні, але за останні роки ми поступово втрачали цю практику», – зазначила Лілія Гриневич.

«Сьогодні день легалізації шкіл в лікарнях. Погоджена оплата праці педагогічних працівників, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти учнями в лікарні. Але це перші правила і зміни, які розпочалися по всій країні! Це не означає, що робота зроблена і на цьому поставлена крапка, це означає, що після нового року наш освітній десант буде відвідувати всі області України. Рухайте зміни, втілюйте їх», – зазначила ідейна натхненниця проекту «Школи при лікарнях», телеведуча, кураторка соціальної ініціативи «Право на освіту» Наталія Мосейчук.

Поділитися цією статтею