Міністерство освіти і науки планує з 2019 року зараховувати в першу чергу тих вступників у медичні та педагогічні ЗВО, які збов’яжуться відпрацювати в селі не менш як три роки. Про це повідомляє прес-служба МОН.

Відповідна постанова набере чинності 1 січня 2019 року. Правом першочергового зарахування зможуть скористатися вступники до медичних та педагогічних вишів на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22«Охорона здоров’я».

Прогнозовану потребу в фахівцях з вищою медичною чи педагогічною освітою в певній місцевості визначатимуть виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод на відпрацювання в цій місцевості. Перевага надаватиметься жителям тих населених пунктів, де така робота потребується (або найближчих до них).

Угоди з переможцями таких конкурсів підписуватимуть до 30 травня. Після закінчення навчання у ЗВО випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, йому потрібно буде відшкодувати кошти, витрачені вишем на його підготовку.

На період відпрацювання фахівцям безкоштовно надаватимуть житло з оплатою опалення і освітлення.

Поділитися цією статтею