МОН та Мінюст підготували документ, який винесено на громадське обговорення до 25 квітня 2019 року. Новації вкрай необхідні, адже закладів, які надають юридичну освіту, забагато, а їхнім випускникам складно працевлаштуватися. І йдеться не лише про перевищення пропозиції над попитом ринку праці, а й про недостатній рівень знань та навичок у багатьох вчорашніх студентів.

Новий підхід має протидіяти непрозорій системі формування держзамовлення на підготовку правників.
Документ розробляли представники вишів, громадських організацій, експерти міжнародних програм з реформування юридичної освіти. Вони вважають, що неможливо стати, наприклад, адвокатом, якщо ти просто вивчив лекції і майже не отримав практичних навичок. А цим страждає більшість освітніх програм. До того ж чимало правничих шкіл не спроможні самостійно осучаснити зміст юридичної освіти.

Концепція передбачає створення галузевої системи кваліфікацій, суттєві зміни в підготовці правника. Скажімо, особливий підхід буде до людей, які хочуть працювати за регульованими професіями (для яких необхідні певні сертифікати, ліцензії тощо – приміром, адвокатська ліцензія). Після отримання 2-річної підготовки на рівні молодшого бакалавра, такі студенти вступають у правничу школу. Для цього доведеться скласти іспити на критичне, логічне та аналітичне мислення, а також на знання іноземної мови. Після 3,5 років навчання (без проміжного ступеня бакалавра) майбутні судді, прокурори, адвокати отримають кваліфікацію магістра права без зазначення спеціалізації. Звісно, це станеться за умови успішного складання кваліфікаційного іспиту (за технологіями ЗНО).

Решту видів правничої діяльності здобуватимуть, як і раніше. Зокрема, після бакалаврату – єдиний державний кваліфікаційний іспит. Він зараховується під час вступу на магістратуру, а якщо людина завершувала бакалаврат за іншим напрямком, потрібно буде скласти єдине фахове вступне випробування ( за технологіями ЗНО). У такій самій формі (незалежного тестування) проводитиметься перевірка знання іноземної мови. Для ступеня «магістр» обов’язково вказуватимуть спеціалізацію, наприклад «Правове забезпечення організації праці».

Поділитися цією статтею