ЮНЕСКО опублікувала доповідь з моніторингу освіти за 2017-2018 рр. під назвою «Підзвітність в освіті: виконання зобов’язань». За даними цієї організації майже в половині країн середню школу закінчили менше половини молодих людей. У 2015 р. 264 млн дітей і підлітків молодшого і середнього шкільного віку не відвідували школу. Цей показник із тих часів так і не змінився.

За підрахунками, у 2010-2015 рр. глобальна частка осіб, що закінчили школу, склала 83% у молодшій шкільній освіті, 69% у середній та 45% у старших класах. З 128 країн, в яких проживає 90% осіб шкільного віку, у 40 з них школу закінчили менше 25% дітей, в 60 — менше 50%.

Понад 100 мільйонів молодих людей не вміють читати.

Основні проблеми у сфері освіти, які зумовлюють низькі показники відвідуваності та якості освіти у світі:

  • 82% держав у конституційних документах містять положення, що стосуються права на освіту. Однак лише трохи більше ніж у половині таких країн за порушення цього права можна притягнути до відповідальності в суді.
  • У конституції, законах та політиці лише 42 країн міститься експліцитне посилання на інклюзивну освіту.
  • З 70 розглянутих у доповіді профспілок у 50 країнах з понад 60% з них консультації урядових структур щодо розробки навчальних планів не проводилися ніколи або проводилися дуже рідко.
  • З 2010 року 108 країн з 206 публікували принаймні один звіт моніторингу державної освіти, однак на регулярній основі цим займається лише кожна шоста країна.
  • Тільки 14 з 34 країн із низьким та середнім рівнями прибутку встановили стандарти освіти для дітей молодшого шкільного віку та системи моніторингу їх дотримання.
  • Санкції щодо шкіл, які впроваджуються на основі показників учнівської успішності, є неефективними. Школи будуть проводити різного роду махінації, які штучно збільшуватимуть оцінки та бали, а це не сприятиме реформам на шлязу до якіснішої освіти.
  • В системах, де школу можна вибирати, батьківський вибір часто грунтується на таких факторах, як демографічний склад, що може призвести до обмеження різноманітності і зростання соціально-економічного відчуження.
  • Результати глобального дослідження в 33 країнах показали, що за останні 30 днів заняття прогулював в середньому кожен третій підліток у віці 13-17 років; цей показник коливався від 20% на Багамських Островах і в Уругваї до 40% в Кувейті, Омані та Токелау.
  • Щонайменше дев’ять років обов’язкової освіти передбачено приблизно в 70% країн (але тільки в 40% країн на південь від Сахари). Менше 20% країн світу гарантують 12 років безкоштовного обов’язкового освіти. Частка таких країн особливо велика в Латинській Америці і Карибському басейні (47% країн), а також на Кавказі і в Центральній Азії (38% країн), тоді як ні в одній країні з низьким доходом таке положення не передбачено.

Одним із бачень щодо вирішення освітньої проблеми ЮНЕСКО вбачає створення міжнародної цільової групи в складі фахівців зі збору даних про витрати на освіту і платформи для спільного використання знань та обміну інформацією про завдання і проблеми між країнами.

Поділитися цією статтею