У 2021 році випускники, які планують вступати до вишів, матимуть можливість самостійно обирати, яку саме роботу виконувати під час ЗНО  з української мови і літератури чи лише з української мови.

Ініціативу двох форм тестування запровадили, щоб глибше оцінити рівень знань з української мови і літератури у вступників, які планують здобувати вищу освіту за спеціальностями гуманітарного спрямування. Натомість вступники на технічні спеціальності зможуть обрати для себе тест з української мови.

Сертифікаційна робота з української мови і літератури міститиме завдання як з української мови, так і з української літератури (24 завдання з української літератури та 39  з української мови закритих форм з вибором відповіді та на встановлення відповідності, а також 4 завдання з української мови відкритих форм з наданням письмової відповіді).

Сертифікаційна робота з української мови міститиме лише завдання з української мови.

Але важливо зазначити, що тест з української мови також передбачає перевірку компетентностей, які формуються за рахунок ґрунтовного вивчення української та зарубіжної літератури. Акцент зроблено на компетентнісному читанні, аналізі й оцінюванні прочитаного, тобто на перевірці рівнів сформованості тих умінь, які є важливими для подальшої професійної кар’єри та становлення громадянської компетентності.

«Під час виконання тесту з української мови учасникам потрібно буде продемонструвати літературознавчі компетенції, здатність глибоко аналізувати текст, доречно наводити у власному висловленні приклад з художньої літератури або з інших видів мистецтва (більшість учасників наводять приклади саме з української літератури). Тож відсутність завдань на відтворення змісту творів української літератури компенсована наявністю завдань для оцінювання рівня сформованості компетентностей вищого рівня»,  зазначає заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, передає сайт МОН.

Фото: https://ua.depositphotos.com

Поділитися цією статтею
Автор: