20 січня в Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо моделі вступної кампанії у 2023 році в умовах воєнного стану.

Там представили спільну позицію та напрацювання освітніх держустанов з організації та формату проведення вступних випробувань з урахуванням безпеки та створення умов для можливості вступу найбільшої кількості українських випускників.

Основні тези:

– У 2023 році в НМТ обов’язковими будуть математика та українська мова. Третій предмет можна буде обрати. Це може бути історія України, іноземна мова, біологія, фізика, хімія.
– Тест триватиме 180 хвилин, у ньому буде три блоки запитань.
– Принципи, на яких будується цьогорічна встпуна кампанія, це безпека та збереження загальних рис ЗНО в умовах війни.
– Реєстрація на НМТ стартуватиме у квітні, тоді на сайті УЦОЯО і можна буде обрати третій предмет для іспиту.
– Усі пільгові категорії зможуть вступати за дистанційною моделлю, і вже впродовж трьох місяців після їхнього прибуття до закладу освіти зможуть укласти договір.
– Заклади військової освіти будуть проводити вступ за власними правилами прийому.
– Українська мова міститиме 30 завдань (максимум — 45 тестових балів), математика — 22 завдання (максимум — 32 бали), іноземна мова — 32 завдання (32 бали). Аудіювань у блоці іноземної мови та власного висловлення у блоці української мови не буде.
– Результат вступник отримає одразу після складання іспиту.
– У 2023 році додадуть такі типи завдань, як встановлення хронологічної послідовності та вибір кількох правильних відповідей. Завдання з однією правильною відповіддю та на встановлення відповідностей залишаться як і в НМТ 2022 року.
– Не пізніше квітня буде доступний демонстраційний НМТ на платформі УЦОЯО: інтерактивний та ПДФ формат.
– Прохідний бал дорівнюватиме не менш ніж 10% правильних відповідей у кожному блоці (наприклад, якщо максимальний бал з української мови — 45, то абітурієнт має набрати мінімум 5).
– У рейтингову шкалу 100–200 балів тестові бали будуть переведені на основі загальних результатів всіх абітурієнтів та будуть доступні у кабінеті вступника невдовзі після іспиту.
– Вагові коефіцієнти для вступу у ЗВО для кожного окремого предмета в цьому році теж будуть.
– Тестування проходитиме в тимчасових екзаменаційних центрах по всій Україні та за кордоном.
– Програма НМТ на 100% корелює із програмою минулорічних ЗНО. Для підготовки рекомендують використовувати тести минулих років.
– ДПА для 4-х і 9-х класів скасують.
– Будь-який вибраний третій предмет дозволить учню подати заяву на будь-яку спеціальність. Вступники на мистецькі та спортивні спеціальності додатково будуть мати творчий конкурс.
– Для вступу можна буде використовувати результати НМТ 2022, а також результати ЗНО 2021 та 2020 років.
– Також передбачена можливість вступу без НМТ, а лише за результатами вступних випробуваь у самому ЗВО. Так можна буде вступити на 53 спеціальності та 11 спеціалізацій, яким надається спеціальна підтримка.
– Середній бал атестата та сільський коефіцієнт у вступі 2023 враховані НЕ будуть. Регіональний коефіцієнт буде врахований навесні залежно від розвитку воєнної ситуації в Україні.
– Загалом вступники зможуть подати до 20 заяв, з яких не більш ніж 5 — на місця державного або регіонального замовлення (бюджет).
– Мінімальний рейтинговий бал для лікарських спеціальностей — 150, для права — 140, решта спеціальностей — 130. Для дітей загиблих захисників України ці вимоги застововані не будуть.
– Бюджетні місця будуть розділені в умовах широкого вступу однаково і для випускників шкіл, і для випускників коледжів, аби забезпечити рівність вступу.
– Екзаменатори для перевірки залучатися не будуть, адже все автоматизовано.
– Програма НМТ з історії включатиме програму ЗНО для 8–11-го класу. Давньої історії в тестах не буде.
– Діти з ТОТ зможуть вступити дистанційно. 
– У цьому році (як і в минулому) буде дві зміни складання тесту в один день (до обіду і після). Тести на них повторюватися не будуть.

Речниками заходу стали:

  • Сергій Шкарлет — міністр освіти і науки України;
  • Сергій Бабак — народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;
  • Юлія Гришина — народна депутатка України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;
  • Валерій Бойко — в.о. директора УЦОЯО;
  • Олег Шаров — генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН.

Поділитися цією статтею