Які спеціальності у вишах всього світу найбільш популярні, повідомили за результатами світового рейтингу QS World University Ranking by Subject 2021 у виданні Top Universities.

Експерти проаналізували понад 50 спеціальностей та з’ясували, куди вступають абітурієнти по всьому світу.

Інформатика та інформаційні системи

Найпопулярнішим напрямком за останній рік стала інформатика та інформаційні системи. Враховуючи прогрес технологій у світі, від штучного інтелекту до даних, експерти вважають, що ці напрямки будуть і надалі затребуваними.

Техніка і технології

Тематична сфера інженерії та технологій охоплює шість різних галузей техніки, зокрема й інформатику:

  • інформатика та інформаційні системи,
  • хімічна інженерія,
  • цивільне та промислове будівництво,
  • електрична та електронна інженерія,
  • машинобудування,
  • нафтотехніка.

Бізнес та менеджмент

У трійку лідерів входить і дослідження бізнесу та менеджменту. Ці напрямки цього року викликали великий інтерес серед абітурієнтів.

Медицина

Минулого року через коронавірус найзатребуванішими стали випускники медичних вишів. Ідеться не лише про лікування пацієнтів з COVID-19, а й про розробку та випробування вакцин. Експерти кажуть, що у світі завжди будуть потрібні кваліфіковані лікарі та медичний персонал.

Економіка та економетрика

Оскільки минулого року всі країни стикнулися зі зниженням економічної активності через пандемію COVID-19, фахівці у сфері економіки також стали затребуваними.

Право

Напрямок з акцентом на кар’єру та закон теж викликав інтерес серед вступників. Це наразі одна з найпопулярніших спеціальностей у багатьох країнах.

Механічна, авіаційна та виробнича техніка

П’ять різних галузей техніки включені до рейтингу найпопулярніших напрямків. Проте у тренді — машинобудування, авіаційна та виробнича техніка.

Зокрема, за останній рік затребуваними стали інженери в аерокосмічній, автомобільній промисловості та багатьох інших галузях.

Архітектура

Архітектура продовжує залишатися найпопулярнішою спеціальністю мистецтва та гуманітарних наук, який фігурує в рейтингах напрямків.

Мистецтво та дизайн

Мистецтво та дизайн став найпопулярнішим напрямком попри те, що попередні кілька років він ніде не фігурував. Проте, за словами фахівців, для пошуку роботи у цій сфері треба враховувати два показники — репутацію вишу, який студент закінчив, та репутацію компанії, де працюватиме.

Бухгалтерський облік та фінанси

Одним з 15 напрямків соціальних наук та управління популярним став бухгалтерський облік та фінанси. Фахівці цих спеціальностей наразі теж є дуже затребуваними.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею