Епідемія COVID-19 в Україні не призвела до виникнення нових проблем у сфері освіти, однак підсвітила та суттєво поглибила вже наявні. Утім, епідемія посилила не лише негативні тенденції, повідомляється в аналітичному огляді «Здоров’я та освіта: Як пандемія COVID-19 вплинула на доступ до публічних послуг в Україні».

Зазначений аналітичний огляд підготувала ГО «Ініціатива ХОЛОН» із залученням провідних експертів у сферах охорони здоров’я, освіти, прав людини та фінансів.

Епідемія COVID-19 ще більше ускладнила доступ до якісної освіти дітей із сіл, з особливими освітніми потребами і тих, хто навчається в спеціальних школах, ідеться в дослідженні.

Карантинні обмеження, як реакція на епідемію, протягом майже року суттєво вплинули на якість освітнього процесу та поглибили системні проблеми з доступом до освіти. Так, історично в Україні 2,8 роки навчання марнуються через низьку якість. За даними Світового банку, залежно від сукупної тривалості карантину, ми можемо втратити ще від 0,3 до 0,9 року шкільного навчання.

Разом із тим, зауважили експерти, епідемія посилила не лише негативні тенденції, а й викрила потенційні точки зростання, що можуть стати каталізаторами вирішення багатолітніх проблем:

  • Вимушене дистанційне навчання мотивувало педагогів суттєво покращити свої цифрові навички, опанувати інноваційні методи навчання, що все більше стають цифровими.
  • Директори шкіл набули цінного досвіду переформатування освітнього процесу, організації безпечних умов, загалом отримали унікальний шанс продемонструвати свої управлінські здібності.
  • В України з’явився шанс впоратись із чималим цифровим розривом, який супроводжував шкільне навчання, та й загалом життя значної частини громадян.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею