Вчитель, який купує сертифікати про підвищення кваліфікації, не лише порушує свої обов’язки, а й ставить під сумнів кваліфікацію, знання і навички, якими володіє.

Це зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Крім того, Професійний стандарт за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)» визначає, що вчитель має допомагати та навчати інших вчителів критично оцінювати інформацію в інтернеті, навчати інших правил захисту авторських прав у мережі. Тому дуже парадоксально звучить, коли вчитель, який має це робити, купує в інтернеті зазначені сертифікати.

Також якщо вчитель купує сертифікати про підвищення кваліфікації, то, відповідно, він не володіє або володіє не повною мірою тими компетентностями, знаннями, уміннями та навичками, якими б мав володіти та використовувати у своїй професійній діяльності. Вчителі, які не здобули необхідних знань та навичок, не можуть ефективно навчати своїх учнів.

Щонайменше 6% учителів 5–6-х класів на запитання щодо купівлі сертифіката про підвищення кваліфікації відповіли, що платили за його отримання без проходження курсів (дослідження «Нова українська школа в 5–6-х класах: виклики впровадження». Однак кількість таких учителів може бути значно більшою – близько 16%, адже ще 10% вчителів обрали варіант «Складно відповісти», що наштовхує на думку, що вони не хотіли зізнаватися, хоча запитання було поставлено чітко та зрозуміло.

Поділитися цією статтею