Інформацію про виділені з бюджету кошти можна переглянути на Державному вебпорталі бюджету для громадянсайті Міністерства фінансів України, Єдиному вебпорталі використання публічних коштів. Інформацію про показники виконання бюджету у сфері освіти можна переглянути на сайті Міністерства фінансів України тут.

Про це пише освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Саме засновник або уповноважений ним орган затверджує кошторис та приймає фінансовий звіт закладу освіти у випадках та порядку, визначених законодавством, а також здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти. Це визначено статтею 25 Закону України «Про освіту». У кошторисі зазначаються всі види витрат, назви товарів, робіт, на які ці витрати передбачаються.

Із кошторисом, фінансовим звітом закладу освіти, переліком і вартістю робіт, послуг батьки можуть ознайомитися:

  • На сайті засновника закладу освіти (сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади) або на сайті відповідного департаменту, управління освіти.

Районні, міські, сільські та селищні ради зобов’язані оприлюднювати офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти. Це визначено частинами другою та третьою статті 66 Закону України «Про освіту».

  • На сайті закладу освіти. Відповідно до частини третьої статті 30 Закону України «Про освіту», заклади освіти, що отримують публічні кошти, зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їхньої вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.
  • Prozorro

Більше інформації про те, як дізнатися цільове використання коштів на безпеку, можна прочитати в докладному поясненні освітнього омбудсмена. 

Поділитися цією статтею