У створеному експертами savED посібнику можна знайти ключові етапи розгортання центрів й алгоритми їхньої роботи, від критеріїв вибору громад і порад із ремонтних робіт до наповнення центрів заняттями й творчими активностями.

Цифрові освітні центри від благодійного фонду savED (DLCs, Digital learning centers) – «швидка освітня допомога» для відновлення доступу дітей до освіти в громадах, що постраждали від наслідків війни. Це затишні, повністю відремонтовані освітні простори, обладнані сучасними зручними меблями, ноутбуками, планшетами, проєктором та іншою технікою, а також дидактичними матеріалами, книгами та настільними іграми.

Протягом 2022-2023 років команда savED за підтримки низки міжнародних партнерів створила та підтримує мережу з кількох десятків цифрових освітніх центрів у Київській, Чернігівській, Миколаївській областях, готує до відкриття ще більше центрів у зазначених регіонах, а також на Харківщині та Дніпропетровщині.

«Влітку 2022 року, коли ми заснували благодійний фонд savED, цифрові освітні центри стали справді “швидкою допомогою” для низки громад, де школи були побиті або зруйновані зовсім. За понад рік ми вже маємо налагоджену організацію роботи й адміністрування процесів у центрах, тож у цьому хендбуці зібрали покрокову інструкцію, а також відпрацьовані “лайфхаки”, як обладнати та облаштувати якісний та корисний освітній центр», – зазначила співзасновниця благодійного фонду savED Анна Новосад.

Розділи хендбука структуровані за принципом «дорожної карти»: читач рухатиметься від відбору закладів і створення простору до освітнього процесу, комунікації та оцінювання діяльності DLC. Видання містить практичні поради, ілюстроване світлинами готових центрів у супроводі історій їхніх громад, має QR-коди на додаткові джерела (клікабельні в електронній версії).

«Населені пункти, де суттєво пошкоджено (частково або ж повністю) всю освітню інфраструктуру, потребують гнучких та оперативних рішень, аби відновити хоча б базовий доступ до освітніх активностей. Цифровий освітній центр дає можливість швидко та порівняно недорого облаштувати для освітніх активностей простір, наповнений усім необхідним – від дидактики до цифрових гаджетів. Спеціально створена програма з академічних занять і низка найрізноманітніших позашкільних активностей, які проводять тьютори, доповнює створений фізичний простір освітніми рішеннями для поверення дітей до навчання та соціалізації», – йдеться у передмові до посібника.

Завантажити електронну версію видання можна за посиланням.

Поділитися цією статтею