Кошти благодійники повинні перераховувати на спеціальний казначейський рахунок закладу освіти або в касу органу управління освітою, якщо така можливість існує.

Це зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов у новому дописі.

За утримання та розвиток матеріально-технічної бази закладу освіти відповідає засновник, що визначено частиною шостою статті 25 Закону України «Про освіту». Коли заклад освіти потребує товарів, робіт або послуг, керівник повинен звернутися до управління освіти з відповідним запитом. Якщо управління освіти схвалює фінансування запиту, кошти виділяються відповідно до установленого порядку. Залежно від фінансової автономії закладу освіти закупівлі можуть проводитися власною бухгалтерією або централізованою бухгалтерією органу управління освітою.

Проте іноді засновник не вбачає за доцільне або не має коштів для потреб, за якими звернувся керівник закладу освіти чи то з власної ініціативи чи за ініціативою батьків. У такому разі керівник закладу освіти може звернутися до благодійників. Якщо благодійники добровільно бажають допомогти закладу освіти, вони можуть це зробити, надаючи благодійну допомогу, проте важливо правильно оформити цю передачу і не просто надсилати кошти або купувати товари та послуги для закладу освіти. 

Омбудсмен зазначає, що передача неоприбуткованих готівкових коштів є незаконною та забороненою. Уся благодійна допомога — кошти або матеріальні цінності — повинна бути облікована на балансі закладу освіти. Неофіційна передача матеріальних цінностей та коштів без оформлення документів може відкрити можливість для незаконних дій, таких як привласнення чи розкрадання.

Аби уникнути цього, Сергій Горбачов рекомендує правильно передавати та обліковувати благодійну допомогу в закладі освіти. Як це зробити омбудсмен детально пояснив за посиланням.

Поділитися цією статтею