Реорганізація має на меті допомогти учням малокомплектних шкіл здобувати освіту в найближчому опорному закладі освіти, де є необхідна база, зручна логістика та кваліфіковані педагоги.

Про суть процесу освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповідає на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначає, що поточна реформа освіти триває. Вона передбачає не лише перехід на 12-річну програму, а й створення ліцеїв для надання якісної профільної середньої освіти.

«З одного боку це зменшить освітню нерівність між учнями з сільської місцевості, невеликих населених пунктів та учнями з великих міст. З іншого — впровадження профільної освіти зменшить навантаження на учнів та надасть можливість вивчати предмети, необхідні їм для майбутнього фаху», — аргументує таку необхідність Сергій Горбачов.

Такі плани мають затвердити органи місцевого самоврядування до 1 вересня 2024 року. А вже до 1 вересня 2027 року засновники ліцеїв мають забезпечити матеріально-технічну базу та відібрати на конкурсних засадах керівника і педагогів.

Правовий режим воєнного стану для цього не є перепоною. А який алгоритм для здійснення такої реорганізації та як її правильно комунікувати, освітній омбудсмен виклав у своєму блозі.

Поділитися цією статтею