Міністерство освіти і науки разом з Міністерством цифрової трансформації пояснили, як розподілятимуться між школами ноутбуки, придбані коштом субвенції на боротьбу з наслідками COVID-19 під час навчання. Відповідний лист-роз’яснення оприлюднений на сайті МОН.

Розподілятимуть ноутбуки обласні та Київська міська держадміністрації між закладами освіти, у яких кількість персональних комп’ютерів (які працюють та не задіяні в управлінсько-господарській діяльності закладу) є меншою, ніж кількість учителів. Школи забезпечуватимуть ноутбуками так, щоб на кожного вчителя припадало по одному.

Наприклад, якщо в школі є 25 робочих персональних комп’ютерів на 30 педагогічних працівників, для такого закладу коштом субвенції дозволяється придбати 5 ноутбуків, не більше і не менше. В розрахунок не беруться комп’ютери, які використовують для ведення господарства або управління школою.

Придбані ноутбуки закріплюють за навчальними кабінетами та використовують виключно для організації навчання. У періоди дії заборони відвідувати учням заклади освіти, за наказом керівника закладу ноутбуки на цей час можуть надаватися в користування педагогам для організації дистанційного навчання.

Закупівля ноутбуків здійснюється відповідно до Типового переліку комп’ютерного обладнання для закладів освіти, яким передбачено конкретні технічні вимоги до ноутбуків, що можуть бути закуплені за кошти субвенції. Оскільки такі ноутбуки будуть призначені зокрема для організації дистанційного навчання, вони повинні мати вбудовану відеокамеру.

Є також умови необхідного співфінансування: частину коштів має оплатити місцевий бюджет.

  • Для бюджетів територіальних одиниць із населенням понад 40 тисяч субвенція складатиме 70 % від суми для закупівлі;
  • Для бюджетів громад із чисельністю менше 40 тисяч осіб субвенція може становити до 90 % від усієї суми;
  • Для закладів, розташованих у селах зі статусом гірського населеного пункту та на лінії зіткнення: не більш 95 % — коштом субвенції та не менше 5 % — коштом місцевих бюджетів.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею