З 2021 року випускники українських шкіл повинні обов’язково складати Державну підсумкову атестацію з математики.

Відповіді на найпоширеніші питання про те, як проходитиме тестування, надав Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО), передає 24 канал.

Результат ЗНО з математики буде зараховуватися як бал за ДПА (за 12-бальною шкалою) і залежатиме від рівня (стандартний чи профільний), на якому учні вивчали цей предмет у школі.

Як складатимуть ЗНО з математики у 2021 році

  • школярі, які вивчали математику на стандартному рівні, матимуть на ЗНО 28 завдань та 150 хвилин на виконання;
  • школярі, які вивчали математику на профільному рівні, або на стандартному рівні, але планують за допомогою цього предмета вступати до вишу, матимуть 34 завдання, на виконання яких відведено 210 хвилин.

Тобто ті учні, які не планують вступати до вишу за результатами тесту з математики та не вивчали цей предмет на профільному рівні, можуть скласти сертифікаційну роботу з математики на рівні стандарту, і тоді вони отримають лише бал за ДПА.

Натомість школярі, які вивчали математику на стандартному рівні, але хочуть використати цей предмет під час вступу, отримають сертифікаційну роботу з математики із завданнями поглибленого рівня.

Які предмети треба складати на ДПА, а які на ЗНО

Обов’язкові предмети на ДПА: українська мова та математика, далі треба обрати історію України чи іноземну мову. Четвертим предметом може бути будь-який предмет на вибір учня.

Для ЗНО є 12 предметів на вибір випускника, які можна скласти. Обов’язкові лише українська мова та література або лише українська мова. Але вступник не може скласти більш ніж 5 навчальних предметів.

В УЦОЯО запевнили, що математика не є обов’язковим предметом для вступу на ЗНО, він обов’язковий лише для ДПА (тоді буде стандартний рівень і оцінка лише за 12-бальною шкалою).

Чому ДПА з математики є обов’язковою?

В УЦОЯО наголосили, що одним із завдань вивчення будь-якого предмета в школі є формування ключових компетентностей. Зокрема, важлива і математична компетентність – спроможність людини застосовувати математичні вміння в реальному житті, працювати з числовою інформацією.

В яких ще країнах математика є обов’язковою для ДПА в школі? У відомстві наголосили, що математику складають як обов’язковий предмет для ДПА у Польщі, Ізраїлі, Латвії та Росії.

Поділитися цією статтею
Автор: