Зрізана ялинка або сосна, вирощена легально з відновленням лісового господарства, повинна мати штрихкод і чіп, повідомляє УНІАН.

Державна екологічна інспекція спільно з правоохоронними органами має намір не допустити продаж незаконно зрубаних новорічних ялинок і закликає українців купувати ялинки багаторазового використання. Про це повідомив журналістам голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

«Абсолютно всі ялинки, які продаються на легальних ринках, повинні мати штрих-код, повинні мати чіп. І спільно з органами Національної поліції, з органами благоустрою, ми будемо контролювати цей процес і не допускати продажу ялинок, які вирубані в лісі несанкціоновано. Тобто, якщо ні податки не сплачені, ні вартість відновлення для того, щоб лісопарки, господарства відновлювали наші лісові господарства, то з цим, звичайно ж, активно будемо боротися. Є повноваження, є відповідні штрафи, приписи тощо», — сказав він.

При цьому Мальований зазначив, що тільки правоохоронні органи матимуть повноваження закривати несанкціоновані ялинкові базари. Завданням Держекоінспекції буде зафіксувати це правопорушення і звернутися до органів Національної поліції для того, щоб разом з ними закрити цей ринок.

Також зараз широко доступна опція купівлі хвойних дерев у діжці. Їх можна висадити навесні у відкритий ґрунт. Також пропонують таке дерево напрокат — після свят його заберуть і повернуть частину коштів.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею