Якісний і конструктивний діалог між усіма учасниками освітнього процесу можливий. «Смарт освіта» спільно з МОН підготували для шкіл Меморандум співпраці, який допоможе втілити педагогіку партнерства. 

Документ описує, як ухвалювати спільні рішення та які узгоджені правила комунікації в школі.

Закладам освіти пропонують затвердити Меморандум на спільних зборах і потім користуватись у щоденній роботі. Водночас, оскільки документ встановлює загальні правила взаємодії, шкільні колективи можуть додавати туди інші актуальні для себе пункти. Незмінними залишаються лише принципи, які є визначальними для шкільної реформи в Україні, повідомляє НУШ.

Меморандум створили спільно зі школами та освітніми експертами. Спочатку відбулися спеціальні зустрічі у школах шести регіонів України. На них окремо учні, батьки і вчителі визначали проблемні моменти. Після цього провели спільні обговорення, на яких уже всі разом визначали, як можна вирішити ці проблеми і які форми взаємодії будуть зручними для всіх.

Після зустрічей «Смарт освіта» підготувала проект меморандуму та провела два обговорення — експертне і громадське.  Про те, як створювався текст документу і як побудувати педагогіку партнерства у своїй школі — дивіться у короткому відеокурсі.


«Ідея створення меморандуму виникла в мене, коли я зрозуміла, що в школі не вистачає правил — в найширшому розуміння. Йдеться не про розклад додаткових занять, наявність чи відсутність форми або години, коли батьки можуть телефонувати вчителям.

Йдеться про ключові правила взаємодії всіх учасників освітнього процесу, які виходять зі світоглядних положень нового закону «Про освіту» та кінцевої мети реформи НУШ», — зазначає координаторка проекту Зоя Звиняцьківська.


Проект відбувається за підтримки програми «Долучайся» Пакт, USAID та у співпраці з Міністерством освіти і науки.

Переглянути меморандум можна на спеціальній сторінці на сайті «Нова українська школа»Завантажити   за цим посиланням. Із запитаннями  звертайтеся на sm.osvita@gmail.com.

Зображення: https://nus.org.ua

Поділитися цією статтею