Американська філантропка поділилась досвідом про різні форми благодійності, історії успіху та способи реалізувати бажання зробити світ кращим. Книжку переклали українською.

У грудні в Україні виходить переклад книги «Giving 2.0» з назвою «Благодійність 2.0» про різні формати благодійності.

Авторка книги — Лора Арріллага-Андрессен, американська філантропка, лекторка та соціальна інноваторка. Вона консультує бізнес у Кремнієвій долині щодо ефективної благодійності та керує Центром філантропії у Стенфорді.

Книга розповідає про те, як реалізувати свої добрі наміри та як працює системна благодійність у світі.

Пропонуємо 5 цитат із книжки про благодійність.

1.

Благодійність універсальна. Незалежно від вашого віку, професії, релігійних переконань, рівня доходу та життєвого досвіду ви маєте здатність щось змінити. Усе, що ви робите, — чи спонтанні добрі вчинки, чи те, як вирішуєте провести годину свого життя, — є частиною вашої благодійності. Направду, одним із найефективніших способів вплинути на світ навколо нас є пожертва власного часу, підкріплена експертними знаннями та співчуттям.

Волонтерство не обов’язково має бути справою всього вашого життя (хоча так теж трапляється). Ви можете почати з того, що кілька годин на тиждень гратимете в доміно з людиною похилого віку, а потім стати учасником шестимісячного проєкту з пришвидшеного будування шкіл в африканському селищі. Ви можете працювати безпосередньо з людьми, даруючи їм свої співчуття і турботу, а можете допомогти благодійній організації, надавши експертну думку з юридичних, фінансових або маркетингових питань. Однак ваш вплив, як і користь від вашої діяльності, буде відчутнішим, якщо ви ретельно обміркуєте, якою роботою хочете займатись, скільки часу можете їй присвятити та як найефективніше можете використати свої знання і досвід.

2.

Заохочуйте інших — і ваш вплив зросте у довготривалій перспективі.

3.

Незалежно від того, чи ви самостійно шукатимете показники для оцінювання, чи будете проводити офіційний аналіз після значних багаторічних пожертв, сприймайте цей процес не як пошук недоліків, а як спосіб допомогти благодійній організації стати ефективнішою та оновити свої стратегії. І якщо благодійна організація не має налаштованої системи оцінювання, ви можете інвестувати у створення необхідних інструментів, що допоможе організації зробити свою діяльність прозорішою для інших потенційних жертводавців. Пам’ятайте, що організації, які ви фінансуєте, використовують ваші гроші для втілення позитивних соціальних змін. І таким чином ви допомагаєте їм досягти успіху.

4.

Як уже зрозуміли багато благодійників, причиною глобальної філантропії є щось більше, ніж просто співчуття до людей. Світові виклики, як-от бідність, низький рівень освіти, хвороби та зміни клімату, вже не можна сприймати як ізольовані проблеми. Ефект брижів, який вони спричиняють, впливає на всіх нас. У світі, де все пов’язане між собою, нам потрібно широко думати про вплив нашої благодійності, адже якщо ці глобальні проблеми не будуть вирішені, вони перетворяться на наші особисті.

5.

Стати чудовим учителем і доповідачем — це лише одна із навичок, які ви можете поліпшити, займаючись волонтерством у сфері своєї професійної діяльності. Ви також можете здобути експертні знання, які ви не отримали б деінде. Наприклад, якщо ви юрист-початківець у юридичній фірмі, вам навряд чи дозволять працювати з клієнтами особисто, аж допоки вас не підвищать. Проте якщо ви працюватимете pro bono у благодійній організації, у вас може бути нагода отримати досвід прямої роботи з клієнтами, набувши таким чином нових персональних якостей, а також навичок з управління та менеджменту проєктів, що навряд чи сталося б на початкових етапах вашої кар’єри.

Зробити передзамовлення книги можна за посиланням:

«Благодійність 2.0» виходить за ініціативи Марії Артеменко, засновниці БФ «Клуб Добродіїв» та за сприяння Відділу преси, освіти і культури Посольства США в Україні.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею