Ініціатива EdCamp Ukraine спільно з МОН опублікували дослідження «Навчати й навчатися: як і куди зростати українському вчительству» з приписом «Фреш-буклет з можливістю самим зробити висновки».

В рамках дослідження було опитано 8 427 осіб з усієї України. Отримані результати використовуватимуться для розробки рекомендацій до законодавчих актів, що наразі створюються на реалізацію нового закону «Про освіту». Також буде укладена Декларація якості, яку, за бажання, підписуватимуть надавачі послуг у системі підвищення педагогічної кваліфікації.

За результатами дослідження на вчителювання у викладача витрачається 62% усього часу в будні дні. З 49,5 годин на різні форми підвищення кваліфікації витрачається у середньому 14 годин щотижня.

Підвищити кваліфікацію вчителів мотивує:
— власне бажання зростати професійно — 87%
— можливість відволіктися від рутини і отримати нові враження — 37%
— офіційні вимоги — 32%
— прагнення збільшити дохід — 27%
— просування кар’єрою — 24%

45% бажають отримати підвищення кваліфікації, пов’язане з володінням іноземною мовою, та 43% хочуть отримати знання про профілактику професійного вигорання.


23% опитаних брали участь у заходах для вчительства від ГС «Освіторія».


Професійному зростанню вчителів переважно заважає те, що:

Цікаві можливості професійного зростання занадто дорогі або їх взагалі неможливо собі дозволити — 43%
Існує брак часу через сімейні обов’язки — 31%
Недостатньо сформована підтримка на рівні школи — 24%

У дослідженні також було розглянуто питання того, наскільки вчителі усвідомлюють, якою має бути антидискримінаційна поведінка відносно учнів. Так 44% і досі дають дітям поради, як бути «справжнім чоловіком/жінкою», нав’язуючи гендерні стеретипи.


Прочитати дослідження можна за посиланням


За результатами, 79% вчителів згодні з тим, що система підвищення кваліфікації наразі потребує реформування. 77% вважають, що вчителі наразі є відкритими до змін.

Дослідження підтримали Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд народонаселення ООН в Україні.

На останній сторінці укладачі буклету пропонують сформулювати свої висновки, сфотографувати та надіслати на пошту for@edcamp.org.ua або опублікувати на Фейсбуці з хештегом #навчатиінавчатися.

Поділитися цією статтею