Освітній омбудсмен Сергій Горбачов роз’яснив, як законодавчо врегульоване питання шкільної форми. Інформацію він подав на своїй сторінці у Facebook та на сайті.

Сергій Горбачов повідомив, що до нього часто звертаються батьки щодо того, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму, а нерідко ще й відповідного фасону і кольору.

«Варто відразу внести ясність щодо термінів, які ми будемо надалі використовувати. Досить часто в дискусіях із цього приводу виникає плутанина, оскільки учасники дискусії не відрізняють «шкільний одяг (одяг для школи)» від «обов’язкової шкільної форми». А це — принципово різні речі.

Одяг для школи — це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Все. Будь-які вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні.

Обов’язкова шкільна форма — це принципово інше. Це — однострій (уніформа), однаковий для всіх (хлопців та дівчат відповідно) зразок одягу», — уточнив омбудсмен. Він наголошує, що цькування, погрози та приниження з боку адміністрації закладу та вчителів через одяг або недотримання форми, встановленої у закладі — неприпустимі.

Те, що обов’язкове носіння форми внесене у статут закладу освіти, не може бути аргументом, адже така вимога є протизаконною.

«Хочу зазначити, що ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми. Тому ця вимога, наведена в статутах, є незаконною. А положення про обов’язкову шкільну форму є незаконним документом, який не має юридичної сили», — наголошує Сергій Горбачов.

Відстороняти дитину від навчання через невідповідність форми одягу є грубим порушенням права на освіту. Якщо учня відсторонили від уроків «через обов’язкову шкільну форму», то відповідальність за життя і здоров’я учня на цей час несе та людина, яка здійснила цю незаконну дію.

Якщо на дитину та батьків тиснуть через відсутність шкільної форми, омбудсмен пропонує подавати скарги щодо порушення прав дітей на освіту.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею