1 червня на платформі YouTube презентували фільм «2045:Нова національна ідея», присвячений темі освіти в Україні. Це другий фільм із циклу «7 фільмів Михайла Бно-Айріяна», що присвячені головним українським викликам, та є першим повнометражним документальним фільмом про освіту та вчителів.

Географія зйомок простяглася від лінії розмежування на cході країни до західних кордонів. Знімальна група побувала в Миргороді, Харкові, Верхньоторецькому, Маріуполі, Кременчуку, Вінниці, Запоріжжі, Львові, Києві та поговорила із сотнями учнів, студентів та працівників освітньої сфери у дитячих садках, міських та сільських школах, приватних та державних університетах, дитячій виправній колонії, кадетській гімназії та професійних технічних училищах. Серед героїв фільму — педагоги з кожного куточка країни, які щоденно передають мільйонам дітей свої знання, досвід та цінності.

«Якщо змінити підходи до освітнього процесу, якщо у центр освітньої політики поставити педагога, то сьогоднішні першачки у 2045 році стануть новим успішним поколінням, що змінить країну та зробить її набагато сильнішою. Ось яка має бути нова національна ідея», — пояснює назву фільму режисер Михайло Бно-Айріян.

Фільм показує об’ємну картину української освіти та доходить висновку: саме освіта має стати тією ідеєю, яка може згуртувати всю країну і зробити її по-справжньому сильною та незалежною.

«Освіта — це не просто стаття видатків держбюджету України. Це найприбутковіша інвестиція держави у своїх громадян», — говорить Зоя Литвин, засновниця Новопечерської школи, премії для вчителів-новаторів Global Teacher Prize Ukraine та очільниця громадської спілки «Освіторія».

Разом з героями творці фільму шукають відповіді на питання: як впроваджується освітня реформа? Наскільки ефективною є Нова українська школа? Чи має система освіти виховувати цінності та любов до своєї країни? Яке майбутнє в української освіти?

До створення фільму також долучились відомі науковці та лідери громадської думки в освітній сфері. Серед них — Михайло Винницький, керівник Секретаріату національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Елла Лібанова, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України; Олександр Жук, найкращий вчитель України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2018 та один з 50 найкращих вчителів планети; Юрій Бобало, ректор «Львівської політехніки»; Владика Борис Гудзяк, почесний президент «Українського католицького університету», Олександр Поважний, ректор університету «Метінвест Політехніка», Віктор Бронюк, лідер гурту «ТІК», та багато інших.

Партнерами фільму стали громадська спілка «Освіторія» та «Мітсубіші моторз Україна». 

Поділитися цією статтею