Цього року Міносвіти змінило терміни проведення творчих конкурсів для вступу на бакалавра та молодшого спеціаліста. Тепер заклади мають проводити їх у декілька потоків і не можуть вимагати сертифікатів ЗНО.

«Раніше виші визначали випробування за однією спеціальністю, інколи в один день, і вступники, особливо з інших регіонів, мали обирати один заклад. Склалася ситуація, коли вступник де-юре може подавати 7 заяв у різні виші, але де-факто не може реалізувати своє право через накладку в термінах творчих конкурсів. Зараз така проблема знімається», — зазначив гендиректор директорату вищої освіти МОН Олег Шаров.

Ще однією новацією є те, що під час прийняття заявок заклади не можуть вимагати сертифікати ЗНО, щоб оцінки за творчий конкурс не залежали від результатів тестування.

Попередньо заклади погоджували з МОН графіки творчих конкурсів за визначеними спеціальностями. Ознайомитися з ними можна в розділі «Вступна кампанія 2019».

Період проведення творчих конкурсів для вступників на основі повної загальної середньої освіти:

  • для вступу на бюджет або контракт — з 1 до 10 липня (обов’язково);
  • для вступу тільки на контракт — з 11 до 22 липня (для вступу на бакалавра; рішення про проведення приймає заклад);
  • для вступу тільки на контракт — з 11 до 29 липня (для вступу на молодшого спеціаліста; рішення про проведення приймає заклад).

Для реєстрації на творчий конкурс вступник подає до закладу:

  1. заяву на участь у творчому конкурсі;
  2. копію документа, що посвідчує особу;
  3. фотокартку розміром 3х4 см;
  4. копію документа про повну загальну середню освіту або довідку від закладу про те, що особа завершить її здобуття до 10 липня (включно з тими, кого допущено до додаткової сесії ЗНО).

Для допуску на пункт проведення конкурсу вступник має пред’явити оригінал документа, що посвідчує особу, а також екзаменаційний листок, який він отримує після реєстрації в закладі. Важливо, що реєстрація та складання творчого конкурсу не є фактом подання заяви до вишу. Тобто вступник далі має подати заяву в цей заклад і на цю ж спеціальність через електронний кабінет. Їх реєстрація розпочнеться вже в липні.

Нагадаємо, що вступити у виш за результатами співбесіди або іспитів зможуть визначені категорії вступників.

Поділитися цією статтею