Під час онлайн-брифінгу щодо 100 днів роботи на посаді міністра освіти і науки Сергій Шкарлет розповів про дистанційне навчання в умовах COVID-19, цифровізацію та подальше впровадження реформи «Нова українська школа», реформу шкільного харчування і трансформацію позашкільної освіти, повідомляється на сайті МОН.

Найбільше вплинули на систему освіти карантинні умови навчання, спричинені пандемією коронавірусу.

«Україна гідно долає ці виклики завдяки нашим учителям, викладачам, керівникам закладів освіти, здобувачам освіти і, звичайно, їхнім батькам. Нам вдалося забезпечити якісний перехід на дистанційне та змішане навчання й адаптувати навчальні плани і програми з відтермінуванням проходження практик та зміщенням вивчення дисциплін/тем на післякарантинний період», — заявив Сергій Шкарлет.

У цих умовах надзвичайної ваги набирає цифровізація освіти.

Міністр відзначив роботу МОН з партнерами — Мінцифри, УІРО та ГС «Освіторія» — щодо інформаційного наповнення платформи «Всеукраїнська школа онлайн» та зауважив, що ВШО має майже 147 тисяч зареєстрованих користувачів зі 110 країн світу: вчителів, учнів і батьків. Кількість учасників платформи постійно зростає. До того ж розпочато процес інтеграції платформи «Всеукраїнська школа онлайн» з порталом цифрової освіти «Дія».

Також розпочато впровадження реформи шкільного харчування.

«Уже внесені необхідні зміни до чинного законодавства України, яке регламентує діяльність у сфері організації харчування дітей. Таким чином, у нас з’явилися законодавчі підстави для реформування системи шкільного харчування, зміни асортименту шкільних їдалень, посилення відповідальності за організацію харчування та якість харчових продуктів», — підкреслив міністр.

Ще однією з важливих проблем, вирішення якої розпочалося, є якість шкільних підручників.

«На початку березня стартував процес розроблення нового порядку конкурсного відбору підручників. Основна мета — це якісна шкільна література. Досягати її ми будемо через прозорі механізми відбору та оцінки текстів, проведення високопрофесійних експертиз та широкі громадські обговорення. В цьому питанні я розраховую на підтримку як з боку авторів, так і видавництв, адже вважаю, що лише спільно ми зможемо гарантувати нашим учням і вчителям високий рівень якості навчальної літератури, за який нікому не буде соромно», — підкреслив Сергій Шкарлет.

Поділитися цією статтею