У Міністерстві освіти і науки розповіли про ключові позитивні зміни у шкільній освіті за 2021 рік. Серед них — реформа харчування в школах, пілотування НУШ у 5-х класах, удосконалення системи відбору підручників, а також розробка уроків для Всеукраїнської школи онлайн, яку здійснює ГС «Освіторія». Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час онлайн-брифінгу щодо підсумків освітньої та наукової діяльності 2021 року, повідомляється на сайті МОН.

«Розбудова безпечного і здорового освітнього середовища — зокрема, створення умов для здорового харчування у школах, інклюзивне навчання, оновлення порядку відбору шкільних підручників, цифровізація освіти — з-поміж результативних цілей Міністерства освіти і науки за 2021 рік», — наголосив Сергій Шкарлет.

Одним із важливих напрямків впровадження новітніх технологій і диджиталізації освіти є створення національної електронної платформи для дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн». Її МОН розробляє разом із Міністерством цифрової трансформації та ГС «Освіторія». На платформі вже розміщено 1800 уроків до 73 курсів. А також на фінальному етапі розробки — майже 400 уроків, які будуть розміщені до кінця цього року. Усього на платформі зареєстровано майже 264 тис. користувачів, кількість переглядів перевищує мільйон. 122 країни світу використовують освітні матеріали ВШО.

Для збільшення доступності дистанційного навчання 977 закладів освіти в сільській місцевості було підключено до широкосмугового інтернету в межах проєкту «Інтернет-субвенція». А в межах проєкту «Ноутбук кожному вчителю» понад 40 тис. ноутбуків уже доставлено в школи.

Над ВШО спільно працюють Український інститут розвитку освіти, Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації та ГС «Освіторія» за підтримки ЮНІСЕФ та Швейцарії в межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich.

Також серед важливих досягнень міністр назвав оновлення порядку конкурсного відбору шкільних підручників. Головна відмінність нового порядку — цілковита прозорість і відкритість усіх етапів конкурсу. При цьому 2021 року видано на 153 120 підручників більше, ніж минулого (10 136 620 примірників).

Сергій Шкарлет також повідомив про результати роботи щодо забезпечення доступності освітніх послуг та інклюзії у школах. У 2021 році у 6394 школах організовано інклюзивні класи, у результаті чого загальна їх кількість наразі становить 18 681.

Поділитися цією статтею