Центр гідності дитини Українського католицького університету та Управління освіти Львова вперше в Україні створили безкоштовний курс про безпеку дітей Safeguarding. 

Сейфґардінґ — це превентивна система захисту дітей. Комплекс певних дій на випередження: кодекс поведінки учасників освітнього процесу, політики захисту, наявність відповідального за безпеку в закладі, система безпечного найму, зрозумілі процедури реагування на ризики. Такий підхід існує в цивілізованих країнах, і, як показує практика, запобігання ефективніше, аніж пізніше вирішення тяжких наслідків.

Курс «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі» буде дуже корисним керівникам навчальних закладів, педагогам, класним керівникам, шкільним психологам, соціальним педагогам, керівникам гуртків, непедагогічним працівникам навчальних закладів, усім установам, що працюють з дітьми, щоб розуміти, як розпізнати дитину, яку кривдять, як розпізнати кривдника, які бувають види насильства. Також, щоб знати норми поведінки між працівниками й дітьми, що зробити, якщо вчитель має підозру, що над дитиною чинять насильство, куди звернутися за фаховою допомогою.

Із серпня 2023 року курс доступний для педагогів Львівської ОТГ на платформі електронного щоденника НІТ Навчання і Технології, а з вересня курс у вільному доступі на платформі УКУ-онлайн для освітян усієї країни.

Курс складається із 6 відеолекцій тривалістю від 4 до 10 хвилин, під час перегляду яких слухачі дізнаються:

– які існують компоненти для формування безпечного середовища для дітей;

– хто такі безпечні дорослі та офіцери безпеки у школі;

– чинники небезпеки: який вигляд може мати насильство та на які ознаки поведінки ми мусимо реагувати;

– як розпізнати кривдника та захистити дитину;

– правила реагування на небезпеку, якщо дитина звернулася по допомогу, та багато іншого.

Пройти курс можна, зареєструвавшись на платформі UCU-online за посиланням.

*Форма навчання — дистанційна, асинхронна. Ви можете проходити лекції в будь-який зручний для вас час.


Поділитися цією статтею