Військові попереджають про небезпеку для дітей від вибухових пристроїв. Зокрема, про це розповіли в Сумській військовій адміністрації.

«Терміново! Авіація по області розкидає дитячі іграшки, мобільні телефони, цінні речі. Все начинене вибухівкою. Це не фейк. Це інформація від військових. Тому ніхто нічого не піднімає», — ідеться в повідомленні Сумської обласної військово-цивільної адміністрації.

Від таких знахідок застерігає і Національна поліція України.

Також вони пишуть про можливість натрапити на протипіхотну міну — так званий метелик. Вони невеликі, пластмасові, можуть бути яскравими і діти можуть їх сприйняти за іграшку і зацікавитись. Та брати в руки їх не можна в жодному разі.

«У зв’язку з військовою агресією з боку Російської Федерації на території України в інформаційних ресурсах з’являються повідомлення про виявлення небезпечних предметів. Зокрема йдеться про виявлення протипіхотних мін, заборонених міжнародним гуманітарним правом, які нагадують «метеликів».

Крім того, у повідомленнях ідеться про можливість знайти мобільний телефон чи іншу цінну річ, яка може бути замінована. Такі знахідки можуть не лише спричинити шкоду здоров’ю людини, а й забрати її життя», — застерігають у Нацполіції.

У зв’язку із цим поліцейські закликають громадян бути пильними і обережними, а також пояснити дітям необхідність бути уважними та не чіпати підозрілі предмети. Про виявлення підозрілих знахідок слід повідомити до найближчого відділу поліції, штабу територіальної оборони або органу влади.

Поділитися цією статтею