Директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний виступив на засіданні Колегії МОН, озвучивши результати дослідження щодо навчання українських студентів закордоном.

Станом на 2016 рік закордоном навчалося 66 тис. українських студентів, лише чверть навчається безкоштовно. Найбільш вдалими варіантами для безкоштовного здобуття освіти є Німеччина, Франція, Чехія, Польща (з карткою поляка). Залежними від потоку українських студентів є Польща та Словаччина — там українці складають 57% та 12% від усіх студентів відповідно.

Побутує міф, що україна втрачає інтелектуальний людський ресурс через значний відтік студентів закордон. Втім, близько 96% найрозумніших студентів, які склали усі свої ЗНО вище, ніж на 180 балів, все ж залишаються навчатися в Україні. Хоча це і не виключає можливості, що вони можуть найближчим часом покинути навчання в Україні та виїхати закордон.

«Наразі центр проводить масштабне вивчення українських студенток і студентів у чотирьох іноземних країнах. Влітку за результатами дослідження ми повідомимо, наскільки політики залучення українських студентів у Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині відповідають очікуванням цих студентів та їхнім планам на майбутнє»,  підкреслює Стадний.

Детальніше про дослідження читайте тут.

Поділитися цією статтею