Освітній омбудсмен Сергій Горбачов висловив свою думку стосовно відеоспостереження у школах.

Про це він розповів на своїй сторінці.

22 лютого 2023 року освітній омбудсмен взяв участь у відповідному засіданні підкомітету з питань сім’ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. 
Зокрема, стосовно відеоспостереження та відеофіксації у школах Сергій Горбачов пропонує:

– Провести аналіз українського та закордонного законодавства щодо впровадження відеоспостереження й відеофіксації у закладах освіти.

– Дослідити наявний український досвід впровадження відеоспостереження та відеофіксації у закладах освіти

– Провести ґрунтовне дослідження думки учасників освітнього процесу щодо можливості та доцільності впровадження відеоспостереження й відеофіксації у закладах освіти.

– Розробити та внести необхідні зміни до українського законодавства, зокрема:

– щодо захисту персональних даних;

– відповідальності за порушення конфіденційності даних відеофіксації та/або відеоспостереження;

– інші зміни, пов’язані з питанням регулювання та практичного використання відеоспостереження та відеофіксації.

– Поставити на порядок денний обговорення принципової можливості (за наявності ресурсів) включення у штатний розпис закладу освіти посади особи, відповідальної за цифровізацію, до повноважень якої входитиме, зокрема, і робота систем відеоспостереження та відеофіксації. А до моменту ухвалення такого рішення дозволити територіальним громадам та уповноваженими органами управління освітою впроваджувати такі посади за кошти місцевого бюджету.

– Для опрацювання та підготовки проєктів відповідних документів створити робочу групу.

«Свої пропозиції щодо вивчення досвіду та правового регулювання питань відеофіксації та відеоспостереження у закладах освіти надіслав відповідним листом Голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергію Бабаку та Голові комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микиті Потураєву», — коментує омбудсмен.

Поділитися цією статтею