1 липня в лікарні Мечникова у Дніпрі померла письменниця Вікторія Амеліна. Смерть сталася внаслідок поранень, отриманих від удару російської ракети по Краматорську.

Про це повідомив український ПЕН-клуб.

«27 червня Вікторія Амеліна, українська письменниця, членкиня Українського ПЕН та документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds, перебувала у Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані Ria Lounge у центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення», — повідомили там.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою. 

«Victoria Amelina, людина із неймовірним відчуттям фантастичності Всесвіту і з нестримною відразою до несправедливості. Все це житиме у її книжках та у її вчинках. Українські діти читатимуть її «Дім для Дома», будуть разом із нею мріяти й дорослішати. Завжди»,пише про неї публіцист Віталій Портников.

«Скільки сили було в цій тендітній дівчині. Скільки глибини й таланту. А головне — доброти. Я не знаю, як вона стягувала те, що робила. Дивитися в очі людям, що зазнали болю від окупантів. Спокійно записувати те, що неможливо спокійно слухати. Віка документувала воєнні злочини», — згадує про Вікторію письменниця Ірина Карпа.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. А також лавреаткою національної премії «Коронація Слова 2014» за лірику.

Фото: Віталій Портников/Facebook

Поділитися цією статтею