Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу», за яким офіційно зафіксовано суму штрафів за вчинення актів цькування у школі.

Стягнення з батьків дитини, яка здійснює фізичне чи моральне насильство над іншими, становить від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. Якщо цькування здійснюється групою осіб або випадки булінгу повторюються, штраф становитиме від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Якщо педагогічний, науково-педагогічний, науковий працівник, керівник або засновник закладу освіти не повідомляє уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу, це тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Законом було також визначено саме поняття булінгу, шляхи протидії цьому явищу та заходи із захисту прав дітей.

Змінами до Закону України «Про освіту» введено визначення терміна «булінг (цькування) – це діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого».

Поділитися цією статтею