Народні депутати ухвалили низку законів, пов’язаних з освітою. Під час засідання Верховної Ради у вівторок, 2 листопада, депутати розблокували роботу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та визначилися з використанням майна ліквідованих шкіл у селах, повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Нардепи проголосували за основу та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти».

«Законопроєкт розроблено з метою усунення правової колізії в Законі України «Про вищу освіту» в частині принципів відбору членів НАЗЯВО, а саме застосування принципів галузевого представництва при відборі до складу Національного агентства представників роботодавців та здобувачів вищої освіти, що дозволяє усунути складну ситуацію, викликану припиненням діяльності НАЗЯВО», — йдеться у пояснювальній записці.

Ця колізія виникла після скасування рішення про затвердження складу НАЗЯВО постановою Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду від 13 жовтня 2021 року.

Парламентарі також ухвалили Закон № 5230 «Про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості». Документ у другому читанні підтримали 304 депутати.

Він встановлює:

  • виняток для майна ліквідованих закладів освіти в сільській місцевості, яким передбачає, що таке майно може використовуватись не тільки для освітніх потреб;
  • заборону відчуження такого майна, його застави чи погашення ним боргів;
  • кошти, отримані від оренди такого майна, ОМС можуть використати виключно на освітні потреби.
Поділитися цією статтею