Відповідь на одвічне запитання: у чому щастя і де його шукати? — шукали під час вебінару для педагогів. Як навчитись формувати щасливі звички, підвищити мотивацію, відчувати себе впевненіше і нарешті — по-справжньому щасливим? Переказуємо кілька корисних порад.

Досвідом на «Всеосвіті» поділилася Тетяна Малько, практикуючий психолог, авторка наукових робіт, тренер особистого щастя і ефективності.

Психологічне здоров’я педагогів запорука здоров’я дітей. Учитель — дуже стресова професія, адже впродовж робочого дня йому доводиться концентруватися, вирішувати конфлікти, бути відповідальним за життя і здоров’я дітей. А наприкінці дня педагог відчуває втому, стає нервозним та дратівливим. Негативні емоції передаються дітям, і відповідно, якщо вчитель почувається нещасливим — те ж саме відчувають й учні.

1. Знайдіть час для себе

Хіба не приємно забути про телефонні дзвінки, листи на електронній скриньці хоча б на кілька годин? Якщо вам не вдається знайти час для себе та своїх думок, знайдіть колегу на роботі, з яким ви заохочуватиме одне одного йти з роботи, щоб гуляти, провести час з родиною, скупитися у магазині — тобто все, що приносить вам велику втіху.

2. Фізичні прави знімають стрес

Під час уроку можна зробити кілька простих фізичних вправ, які допоможуть зняти напруження та водночас сконцентруватись на роботі. У матеріалі: «Як за допомогою простих вправ зняти напругу у дітей та дорослих» ви знайдете безліч корисних вправ. Вони підходять не лише дітям, але й дорослим, а також не займають багато часу.

3. Навчіться дякувати

Щасливі люди вміють дякувати одне одному. А ви часто кажете комусь «Дякую» просто так? Спробуйте попрактивувати це зі своїми учнями, особливо наприкінці тижня. Заохочуйте дітей писати записки, в яких вони дякуватимуть своїм друзям, вчителям, батькам тощо. Діти меншого віку можуть намалювати людей або події, які їм найбільше запам’ятались.

4. Скористайтесь перевагами відпустки і свят

Мабуть, дехто з ваших знайомих думає, що влітку ви відпочиваєте, а насправді ж, ви займаєтесь плануванням справ на рік і готуєтесь до початку навчального року. А лежачи на пляжі під палючим сонечком думки про школу так і не покидають. Запам’ятайте, що ви важливі! Ви робите велику справу, але хіба можливо виконувати роботу більш якісно не відпочивши, як слід? Проводьте час весело й дозволяйте собі те, що не могли дозволити раніше, і нехай увесь світ зачекає.


Існує тільки один шлях до щастя — перестати турбуватися про речі, що непідвладні нашій волі. Істинне щастя за природою своєю любить самотність. Воно — ворог шуму та розкоші, і народжується, головним чином, з любові до самого себе.


Поділитися цією статтею
Автор: