Американська вчителька Діана Лейгерман зі штату Філадельфія, США часто під час вивчення твору Джорджа Орвелла «1984» проводить з учнями експеримент зі встановлення тоталітарного режиму в класі. Однак цього року результати виявилися відмінними від попередніх років. Про це Діана написала в мережі Twitter.

Диктатура встановлюється таким чином: у всьому класі розвішуються плакати з мотиваційними закликами та фальшивою статистикою (наприклад, надписи: «Кожні двоє з трьох твоїх друзів тебе зрадять», «Щороку 124 500 старшокласників не складають випускних іспитів» тощо), вигадано спільну проблему, яку треба подолати (так званий Senioritis), розроблено нові правила (учні мають піднімати руку щоразу, як їм щось необхідно, навіть попросити олівчик у сусіда). Учні втрачали бали за недотримання правил, а отримували додаткові бали за доноси на інших.

Зразок агітплакатів, створених Діаною:

1_JCWylhTcomPGeLoltFX-FQ@2x
Джерело зображення: https://medium.com/@dinachka82/the-teens-will-save-us-af5448b4ddfd

Завжди результати експерименту були однаковими: учні мовчки виконували правила режиму. Однак цього року вже через два дні учні почали створювати таблички з протестами та організовувати змови проти вчительки. Голова учнівської ради написав гнівного листа до неї, стверджуючи, що школярі не потерплять тоталітарний режим. Діана не розгубилася і «підкупила» його, змусивши покинути свій пост, однак повстання від цього тільки загострилося. Експеримент довелося завершити раніше на два дні, бо повстанські настрої проти його проведення стали надто сильними.

На думку Лейгерман, експеримент доводить, що сучасне покоління підлітків не так то й легко підкорити та схилити до сліпого послуху.

Поділитися цією статтею